Applications

Optomec: ruim 10 miljoen turbinebladen refurbished met AM

Wereldwijd zijn er al meer dan 10 miljoen turbinebladen gerepareerd met additive manufacturing. En dat alleen al met de laser-cladding technologie van het Amerikaanse Optomec, die ondertussen in 15 landen is toegestaan voor onderhoud in de luchtvaartindustrie.


Optomec baseert zich op een onderzoek dat het zelf heeft uitgevoerd onder meer dan 100 klanten in de MRO business die over een Optomec AM-installatie beschikken. De meer dan 10 miljoen turbinebladen zijn zowel afkomstig uit de vliegtuigindustrie als de energiesector, waar de turbinebladen worden toegepast in gasturbines voor elektriciteitscentrales.

Gecertificeerde oplossing

De typische toepassing bij de klanten is het herstellen van de beschadigde tip van een turbineschoep, het repareren van afdichtingen en afgesleten oppervlakken. Optomec biedt hiervoor de gecertificeerde 5-assige Huffmann lasercladding machines aan, net als de LENS 3D metaalprinters. Beide merken gebruiken de Directed Energy Deposition technologie, de officiële benaming voor het 3D lasercladden dat mede door Optomec is ontwikkeld. Met deze geautomatiseerde machines vervangen de MRO-bedrijven veelal het handmatig TIG oplassen zoals dat veelal wordt toegepast. Additive manufacturing levert een aanzienlijke kostenbesparing op dit routine-onderhoud.  

Metallurgisch eindresultaat

Optomec integreert in de AM-machines vision technologie en een adaptieve besturing. Daardoor gebeurt het instellen quasi automatisch. Afgelopen voorjaar heeft de fabrikant de Optomec Huffmann CS-205 gepresenteerd, een geïntegreerd systeem voor de reparatie van turbinebladen. De combinatie met een Fanuc LRMate 200 compacte 6-assige robot zorgt voor automatisch beladen en ontladen van de lasercladcel. De robot plaats het onderdeel in een klauwplaat. Verder past de Amerikaanse fabrikant een zeer nauwkeurige beheersing van de procesgassen toe, wat zich vertaalt in hoogwaardige metallurgische eindresultaten.

Mike Dean, marketing directeur bij Optomec, is enthousiast over dit aantal van meer dan 10 miljoen gerepareerde turbinebladen. “Als je frequent vliegt, is de kans groot dat je al eens hebt gevlogen met een vliegtuigmotor die onderhouden is met Optomec laser cladsysteem.” Optomec heeft in totaal meer dan 300 klanten wereldwijd, zowel OEM’ers als MRO-bedrijven in de beide sectoren. De technologie is onder andere in de VS gecertificeerd voor onderhoud aan vliegtuigmotoren.

Back to top button