Top story

Circulair: Ford verwerkt reststroom HP 3D printers tot bevestigingsclips

Circulaire economie krijgt vorm door automobiel- en dentale industrie samen te brengen

De circulaire economie lijkt soms misschien ver weg. Ford, HP, SmileDirectClub en twee partners hebben echter een gesloten kringloop ontwikkeld voor de materialen voor de tientallen HP MJF 3D printers. Afvalpoeder en gerecycleerde mallen, waarmee de aligners voor gebitscorrectie worden gemaakt, vormen een nieuwe grondstof voor bevestigingsclips voor Amerikaanse trucks. De bedrijven geven duurzaamheid hiermee een impuls.


Duurzaamheid is wel een thema geworden in de hele automotive supply chain, aangestuurd door de grote OEM’ers. Additive manufacturing wordt weliswaar gepresenteerd als een duurzame productietechnologie, omdat de materiaalverspilling kleiner is dan bij andere productietechnieken. Er ontstaat echter nog steeds afval. Voor het afval dat ontstaat tijdens het 3D printen van low volume series producten heeft Ford samen met HP een oplossing uitgewerkt.

Ook mallen SmileDirectClub worden verwerkt tot spuitgietmateriaal voor automobielleverancier

Afvalstroom tot nul gereduceerd

“Veel bedrijven vinden geweldige toepassingen voor 3D printen, maar samen met HP zijn wij de eerste die een hoogwaardige toepassing ontwikkelen voor het afvalpoeder dat anders gewoon gestort zou worden. Wij zetten het poeder om in functionele en hoogwaardige onderdelen”, zegt Debbie Mielewski, bij Ford in Dearborn technical fellow Sustainability. Het projectteam van het Advanced Manufacturing Center van Ford heeft een oplossing uitgewerkt waarmee het afval van de HP printers tot nagenoeg nul kan worden teruggebracht. Duurzaamheid troef dus. Hierbij is niet alleen HP als 3D printpartner betrokken, maar ook SmileDirectClub. Deze onderneming 3D print elke dag op de 60 HP 3D printers mallen voor zo’n 40.000 aligners voor gebitscorrectie.

Bevestigingsclips spuitgieten

Lavergne, de recyclingpartner van Ford, verwerkt het restpoeder van de HP printers en de mallen van SmileDirectClub tot hoogwaardige kunststof pellets, die geschikt zijn voor spuitgieten. ARaymond, een toeleverancier van Ford, spuitgiet met dit materiaal bevestigingsclips. Ford gebruikt die in de assemblage van de Super Duty F250 truck. Er worden onder andere brandstofleidingen mee bevestigd. “Onze samenwerking met Ford verbreedt de milieuvoordelen van 3D printen. We laten zien hoe je uiteenlopende industrieën samen kunt brengen om beter gebruik te maken van gebruikte materialen in de productie. Zo maken we een circulaire economie mogelijk”, zegt Ellen Jackowski, chief sustainability and social impact officer, HP.

Betere eigenschappen, lagere kosten

De clips die Ford laat spuitgieten van het restpoeder, zijn beter bestand tegen vocht en chemische substanties dan het originele onderdeel. Daarnaast wegen ze minder, 7%. Tot slot kost het materiaal 10% minder dan virgin materiaal. De engineers van Ford hebben inmiddels in nog 10 andere modellijnen clips geïdentificeerd die geschikt zijn om te gaan spuitgieten met het gereycled materiaal van de HP 3D printers. In toekomstige modellen wil Ford dit vaker gaan toepassen om hiermee duurzaamheid verder uit te bouwen.

Als eerste OEM’ers sluit Ford de materiaalkringloop voor 3D printen en spuitgieten.

Reststromen andere 3D printtechnieken

Ford streeft naar 100% duurzame materialen in de auto’s. De autofabrikant ontwikkelt daarom eveneens voor de reststromen van andere 3D printprocessen, zoals SLA en DLP, filamentprinten en zandprinten, nieuwe toepassingen. Behalve in bevestigingsmaterialen wordt het gerecycleerde kunststof ook gebruikt voor het printen van mallen voor in de assemblage.

Back to top button