Top story

HP-topman: 3D printen sleuteltechnologie in agile supply chains

Highlights
  • Robuuste supply chains zijn agile, we moeten geen fabrieken gaan dupliceren
  • 3D printfabrieken kunnen als enige binnen enkele dagen omschakelen
  • HP rondt design en certificatietraject voor 3D printen van teststaatjes binnen 3 weken af
  • ZiggZagg (B) heeft printcapaciteit om tekort aan teststaafjes in België op te lossen

In de Covid-19 bestrijding zijn er in het HP Digital Manufacturing Network wereldwijd inmiddels meer dan 2,3 miljoen producten voor ziekenhuizen en andere zorgverleners geprint. Het Belgische ZiggZagg is één van de HP-partners in dit netwerk. HP-topman Ramon Pastor denkt dat de Covid-19 pandemie aanleiding zal zijn tot het inrichten van meer agile supply chains en fabrieken. 3D printen is daarin de sleuteltechnologie.


HP-partners 3D printen meer dan 2,3 miljoen medische hulpmiddelen in Covid-19 crisis

Ramon Pastor, interim President van de 3D Printing and Digital Manufacturing divisie van HP, stak zijn trots op de meer dan 30 partners niet onder stoelen of banken tijdens de online persconferentie van HP, waar onder andere PP als nieuw materiaal werd aangekondigd. 2,3 miljoen onderdelen, 3D geprint door HP samen met meer dan 30 partners, waaronder servicebedrijven zoals ZiggZagg maar ook bedrijven zoals Volkswagen en Lamborghini: dat is het resultaat tot nog toe. Alleen al voor de lokale instellingen in Spanje, waar het R&D centrum voor de 3D printtechnologie staat, heeft HP meer dan 50.000 producten geprint. Het Belgische 3D printbedrijf ZiggZagg heeft tijdens de Covid-19 pandemie al meer dan 75.000 producten voor de medische sector geprint, die verdeeld zijn onder Belgische ziekenhuizen. Precies toen de wereld geconfronteerd werd met gesloten fabrieken en dichte landsgrenzen, kwam 3D printen in beeld. “We hebben echt vanaf het begin de kracht van flexibele en gedifferentieerde productie gezien.”

Certificering kan ook heel snel

HP heeft daarbij bewust gekozen om het punt van certificering niet uit het oog te verliezen. Ramon Pastor: “We hebben de eerste gecertificeerde gezichtsbescherming ter wereld geprint, gecertificeerd door de Europese Unie.” Ook de teststaafjes voor de PCR-testen, de swabs, hebben het volledige certificeringstraject doorlopen. Ramon Pastor: “We hoorden ’s donderdags voor het eerst dat ziekenhuizen een tekort hadden. Op vrijdag hebben we het eerste design gemaakt, daarna het prototype geprint, begin de week erna hebben we samen met bedrijven aan de FDA-goedkeuring gewerkt en op donderdag, een week na de eerste signalen over tekorten, konden we de klinische testen starten.” De klinische validatie is gedaan door Harvard Medical School and Beth Israel Medical Center. Na twee weken heeft de FDA de monolitische swab goedgekeurd.

Nieuwe werkwijze, nieuwe certificeringstrajecten

Dat betekent dus, legt Ramon Pastor uit, dat tussen start van het ontwerptraject en de productie van een gecertificeerd medisch hulpmiddel, precies drie weken in hebben gezeten. Hij geeft toe dat de crisissituatie iedereen doordrongen heeft om een tandje bij te schakelen. Toch vindt hij dat alle partijen in de keten en zeker de overheden, hier lering uit moeten trekken. “We hebben een nieuwe manier van werken ontwikkeld die niet alleen voor medische producten goed is, maar gebruikt kan worden voor alle producten die kwalificatie vereisen. Goedkeuringsinstanties en overheden moeten zich realiseren dat we vandaag over een agile productietechniek beschikken.” Ook in de toekomst kunnen certificatie en kwalificatietrajecten sneller doorlopen worden, is zijn overtuiging. Ramon Pastor wijst er ook nog eens op dat HP alle designs en productiedata binnen het netwerk gedeeld heeft, waardoor decentrale productie mogelijk werd. “We hebben samen met onze partners een ecosysteem gebouwd.” Het HP netwerk heeft hierbij in twee richtingen gewerkt, zegt hij: enerzijds zijn vragende partijen via het netwerk naar partners gestuurd, anderzijds hebben de netwerkpartners productiecapaciteit quasi gedeeld om een balans te vinden. Ramon Pastor verwacht dat de partners in het netwerk dit ook in de toekomst zullen blijven doen.

ZiggZagg klaar om tekort aan swabs aan te vullen

Het HP netwerk is momenteel wereldwijd bezig de teststaafjes te printen. ZiggZagg in Aalter, een van de HP partners, zegt klaar te staan om het tekort dat België heeft als het massaal gaat testen, aan te vullen. Volgens Stijn Paridaens, CEO van ZiggZagg, beschikt het 3D printbedrijf over de aanvullende productiemethode en zijn de HP 3D printers perfect geschikt voor deze taak. “De huidige testcapaciteit in België is meer dan ontoereikend. Iedereen in de wereld wil getest worden, maar de fabrikanten kunnen niet aan de vraag voldoen. Als België 40.000 testen per dag wil doen, moeten we andere productietechnieken gebruiken. HP’s industriële printtechnologie is hier perfect geschikt voor.”

Robuuste supply chains betekent niet dat we fabrieken die nu in China staan wereldwijd moeten gaan dupliceren. We moeten productie zo flexibel en agile als mogelijk te maken

Ramon Pastor, interim President HP 3D Printing and Digital Manufacturing

Coronacrisis zal tot herinrichting van agile supply chains leiden

Het HP 3D Printing and Digital Manufacturing Network heeft de afgelopen maanden niet alleen voor de medische industrie geprint, maar ook voor tal van andere sectoren. “Niet veel bedrijven waren voorbereid op deze wereldwijde crisis. Veel landen kopen in China in”, schetst Ramon Pastor de problematiek waarmee menige bedrijf geconfronteerd werd. Op de vraag wat de wereld kan doen om een volgende keer beter en sneller te reageren, zegt hij dat robuustheid van supply chains niet betekent dat we fabrieken die nu in China staan wereldwijd moeten gaan dupliceren. Ramon Pastor: “We moeten ons voorbereiden door productieketens zo flexibel en zo agile als mogelijk te maken.” Agile supply chains dus.

3D printen: snel omschakelen

3D printen is in zijn ogen hierdoor de meest geëigende technologie, omdat 3D printfabrieken heel snel kunnen omschakelen op een totaal ander product. Dat is in deze crisis aangetoond: 3D printbedrijven schakelden binnen enkele dagen om naar totaal andere producten dan ze gewend waren. “Dat kan alleen met 3D printen binnen enkele dagen”, aldus de HP-topman. Hij verwacht dat men na deze crisis gaat nadenken over flexibelere productiestructuren. Dan zal men overschakelen naar decentrale productienetwerken. Het HP-netwerk past daar precies in. “Nu we de meloen eenmaal open hebben en zien wat erin zit, wil men flexibele supply chains. Dan gaan we met zijn allen meer samenwerken in een netwerk om diensten aan te bieden.” Dat geldt ook voor de partners in het Digital Manufacturing Network onderling, die meer zullen gaan samenwerken buiten Covid-19 gerelateerde opdrachten, voorziet hij. .

Tegelijkertijd noemt hij het naïef te denken dat het thema kostenoptimalisatie volledig zal verdwijnen uit supply chain management. “Want de echte rekening moeten we nog krijgen.”De HP topman denkt echter wel dat men de voordelen gaat inzien van een gedistribueerd netwerk, waarmee men in lokale netwerken kan inkopen. “En omdat zij niet afhankelijk zijn van globale ketens, kunnen ze heel wendbaar reageren op de praktische behoeften.”

Back to top button