MaterialsTechnology

B-Right technologie verdubbelt sterkte Z-richting FDM printen

Onderzoekers Brightlands Materials Center ontwikkelen add-on device voor filamentprinters

Onderzoekers van het Brightlands Materials Center in Geleen hebben een add-on systeem ontwikkeld voor vrijwel elke commercieel verkrijgbare filament printer om de sterke in Z-richting fors te verbeteren. Testen met PA6 gevuld met glasvezels leveren een 184% hogere trektsterkte in de Z-richting. César Stüpp, onderzoeker, gaat op Jakajima TV dieper in op deze technologie.


César Stüpp, onderzoeker bij Brightlands Materials Center, werkt binnen het programma Additive Manufacturing. Daarin gaat het om procesontwikkeling voor functionele 3D geprinte onderdelen, met name procesbetrouwbaarheid, en de toepassing in high end applicaties. Een van de specifieke programmalijnen is B-Right, waarvan Brightlands Materials Center vorig jaar op Formnext al een voorproefje heeft laten zien. In dit onderzoek gaat het specifiek om FDM printtechnologie en dan met name het verbeteren van de hechting van de verschillende lagen.

Zorgt B-Right voor de kwaliteitsslag bij FDM-printen?

De laagsgewijze opbouw heeft een groot nadeel: de onderdelen zijn anisotropisch. De sterkte in de Z-richting is 20-40% van die in het horizontale vlak. Dit is een van de grootste uitdagingen voor produceren met 3D filamentprinten. De Limburgse onderzoekers hebben als oplossing het B-Right systeem ontwikkeld, dat gebruikt kan worden in combinatie met elke FDM printer. Tijdens het printproces zorgt het apparaat voor een voorverwarming. Hierdoor verbetert de hechting tussen de lagen aanzienlijk. Een voorbeeld geprint met PA6 gevuld met 30% glasvezels levert een 184% hogere treksterkte in Z-richting en een 34% hogere treksterkte in het horizontale vlak. Dat laatste was voor de onderzoekers verrassend, dit hadden ze niet verwacht. Ook is het 3D geprinte werkstuk visueel beter, omdat de laagopbouw veel geringer is.

Van prototypes naar functionele onderdelen

De onderzoekers gaan nog verder met de ontwikkeling van de B-Right technologie. César Stüpp ziet namelijk kansen dat met deze verbetering FDM-printen de stap van prototyping naar functionele eindonderdelen kan maken.

Het volledige interview met de onderzoeker van Brightlands Materials Center kun je zien op Jakajima TV. César Stüpp is 25 juni een van de sprekers tijdens het online 3D Printing Value Chain Event. Alle informatie hierover kun je hier vinden,

Back to top button