Top story

Covid-19 pandemie geeft omzetgroei ZiggZagg flinke impuls

Groei komt niet alleen door vraag naar medische producten

Bridge manufacturing fundament onder stabiele supply chains

Meer dan 70.000 carebands heeft ZiggZagg inmiddels ge-3D-print voor Belgische ziekenhuizen en woonzorgcentra. Nu is het Belgische 3D printbedrijf klaar om de volledige wekelijkse behoefte aan swabs voor de Covid-19 testen te produceren. En om het concept Bridge Manufacturing uit te rollen in de maakindustrie. “Additive manufacturing heeft niet alleen de kracht van snelheid en kwaliteit getoond; deze crisis ontkracht ook de perceptie dat 3D printen iets is voor prototyping en kleine series”, zegt Stijn Paridaens, CEO van ZiggZagg.


Vanaf de eerste dag van de Belgische lockdown, 15 maart, hebben de 10 HP multijet fusion 3D printers bij ZiggZagg in Aalter slechts stil gestaan voor onderhoud. “We hebben onze productie geen enkele dag gesloten en 100 procent van het personeel aan boord gehouden”, zegt Stijn Paridaens, bijna drie maanden nadat de Covid-19 uitbraak een groot deel van Europa en de rest van de wereld heeft lamgelegd. De omzet van het 3D printbedrijf is in het tweede kwartaal gegroeid met 30% vergeleken met de eerste maanden. “Mede dankzij Covid-19.”

Opportuniteiten zien

Stijn Paridaens zag direct opportuniteiten toen de virusuitbraak de zorg onder druk zette en aanvoerketens stillegde. Geplande productiebatches liepen gewoon door; ondertussen kwamen er Covid-19 gerelateerde opdrachten bij, zowel uit de medische hoek als van bedrijven die hun aanvoerketens onderbroken zagen. ZiggZagg heeft een aantal Covid applicaties zelf ontwikkeld. Zo zijn er meer dan 70.000 carebands geprint, een klein stripje dat het langdurig dragen van een medisch mondmasker draaglijker maakt. Ook is de eerste batch neusswabs, de teststaafjes voor de Covid-19 testen, geprint. “De medische wereld zet voorzichtig grote stappen”, zegt Paridaens, met de nadruk op voorzichtig.

Lokale supply chain

Gecontroleerde fabricage blijft een sleutelfactor; ISO 9001 en ISO 13485 blijven de norm. Stijn Paridaens vindt dat terecht. ZiggZagg, sinds twee jaar ISO 9001 gecertificeerd en werkt inmiddels in hoog tempo aan de ISO 13485 certificering. Dat weerhoudt ZiggZagg niet waar het kan medische producten te produceren. “Ondertussen zetten we voor de medische producten AM productflows op volgens ISO 13485, om tegemoet te komen aan de kwaliteitseisen”, legt hij uit. Het succes van de swabs, ontwikkeld binnen het HP Digital Manufacturing Network en gevalideerd met klinische testen in de VS, toont wat mogelijk is met additive manufacturing. ZiggZagg heeft in België in recordtijd een supply chain opgebouwd voor de productie van deze swabs, waaraan niet alleen in België maar wereldwijd een tekort aan is. ZiggZagg 3D print de swabs op de HP 4210 printers, een partner steriliseert ze en een tweede partner verpakt elk teststaafje apart, samen met de reagentia. De vaste Belgische distributeur voor dit product verdeelt ze onder de ziekenhuizen.

We kunnen 30.000 swabs per dag printen; gevalideerde producten voor een verkoopprijs die 1,5 keer hoger ligt dan de normale prijs

Stijn Paridaens, CEO ZiggZagg

30.000 swabs per dag printen kan

Afgelopen week is de eerste batch van 60.000 stuks geproduceerd in Aalter. Na de sterilisatie worden ze verdeeld onder de Belgische ziekenhuizen. Als overheden massaal gaan testen, is er in heel Europa behoefte aan 180.000 testswabs per week. ZiggZagg 3D print er nu 60.000 in een week, met 30% van de capaciteit. Er liggen plannen klaar om uit te breiden naar 30.000 per dag als het moet. “Allemaal gevalideerde producten; voor een kostprijs die drie keer hoger ligt dan een spuitgiet swab, maar met een verkoopprijs die slechts 1,5 keer hoger is dan de normale prijs”, zegt Stijn Paridaens. ZiggZagg kan en wil voor de Europese markt 3D printen. “Ondertussen zijn we effectief bezig in Nederland; Luxemburg en andere Europese landen worden volgende week bekeken.”

Onderdelen voor Honda die ZiggZagg 3D print.

1 miljoen onderdelen dit jaar

Deze aantallen ontkrachten volgens Stijn Paridaens de perceptie dat additive manufacturing alleen geschikt is voor prototyping en kleine serie. “Voor de Covid crisis hadden we het plan dit jaar 1 miljoen stukken te produceren. Dat toont wel aan dat we niet meer over prototyping spreken.” Dat aantal zal men ruimschoots overschrijden. De omzet van ZiggZagg  is in Q2 tot nog toe met 30% gegroeid ten opzichte van Q1. Stijn Paridaens verwacht de rest van het jaar een nog hogere groei. Deze extra groei moet met name komen van Bridge Manufacturing, een concept dat ZiggZagg met het Digital Manufacturing Network heeft uitgewerkt en de komende tijd gaat uitrollen. Want dit sluit naadloos aan in de herstart van de economieën, terwijl supply chains nog steeds last ondervinden van gesloten grenzen, landen waar de productie stil zit en andere belemmeringen die een half jaar geleden niemand voor mogelijk had gehouden.

Kosten door hele levenscyclus berekenen

Met Bridge Manufacturing pas je als bedrijf verschillende productietechnieken in de verschillende stadia van de product life cyle toe. Stijn Paridaens: “Enerzijds zorgt het ervoor dat je initiële investering totdat het eindproduct gevalideerd is lager wordt en de time to market korter. Je kunt al omzet genereren met het nieuwe product terwijl de spuitgietmallen nog worden gemaakt.” Anderzijds voorkom je aan het einde van de levenscyclus dure voorraden reserve-onderdelen doordat je dan gaat 3D printen. En bij een onverwachte onderbreking van je aanvoerketen, bijvoorbeeld vanwege een pandemie of een probleem bij een individuele toeleverancier, ben je niet langer afhankelijk van de supply chain uit China. “Je kunt terugvallen op je gevalideerd AM-ontwerp dat je kan laten fabriceren bij een 3D print servicebureau totdat de normale supply chain capaciteit weer beschikbaar is.”

Cost per part in de productie bekijken is niet de juiste denkwijze. Ook de kosten van de spare part cyclus aan het eind van de levensduur van het product moet je meenemen. Een CFO die hoort dat er niet langer tien jaar een stock aan reverse-onderdelen nodig is, wrijft zich in de handen

Stijn Paridaens, CEO ZiggZagg
De productie met de HP printers bij ZiggZagg.

Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de kansen

De business case hangt af van product, de toepassing en de aantallen. Het is echter niet langer aan de engineer om de keuze te maken, maar aan de CFO en product manager, vindt Stijn Paridaens. “Cost per part in de productie bekijken is niet de juiste denkwijze. Ook de kosten van de spare part cyclus aan het eind van de levensduur van het product moet je meenemen. Een CFO die hoort dat er dan niet langer tien jaar een stock aan reverse-onderdelen nodig is, wrijft zich in de handen.” Veel bedrijven zijn zich nog nauwelijks bewust van de kansen die Bridge Manufacturing biedt. Dat komt enerzijds doordat ze onvoldoende vertrouwd zijn met additive manufacturing; anderzijds omdat nog steeds de perceptie bestaat dat dit geen technologie is voor serieproductie. “Terwijl wij toch al mooie voorbeelden hebben waarbij spuitgieten een te dure oplossing was omdat er minder dan 100.000 stuks op jaarbasis nodig waren of omdat het stuk te complex was, wat dan weer dure mallen vergde. On demand printen was hier de beste oplossing.”

Kan Bridge manufacturing concurreren met China?

Ondanks de meerkosten van een dubbele validatie – voor 3D printen en spuitgieten – kan je goedkoper uit zijn als je naar de totale kosten gedurende de hele levenscyclus van het product kijkt. Stijn Paridaens vindt dat bij productie-aantallen minder dan 100.000 stuks op jaarbasis bedrijven überhaupt moeten nadenken of ze wel met mallen gaan werken”. Maar ook bij een miljoenenproductie op jaarbasis kan Bridge Manufacturing interessant zijn. Hij kent de voorbeelden waarbij 100.000 euro of meer werd besteed aan het aanpassen van matrijzen voordat het product definitief was. “Daar kan 3D printen het verschil maken. Veel grote bedrijven gooien geld weg omdat ze de voordelen van AM niet beseffen. Ze denken we hebben het toch altijd zo gedaan.” 

Een typisch voorbeeld van 3D printen van eindonderdelen (accubehuizing) in kleine series
on demand
.

Maar geen distributed manufacturing

Hoeveel kansen ZiggZagg ziet in het concept van Bridge Manufacturing, Stijn Paridaens gelooft niet in distributed manufacturing. “Een digitaal model kun je overal in de wereld naar toesturen. Maar niet iedereen kan bij het printen dezelfde kwaliteit borgen.” Dit komt onder andere doordat additive manufacturing op dit punt nog achterloopt op spuitgieten. Bij die technologie is product 10.000 voor 99,99 procent identiek aan het eerste product. Bij AM hangt de kwaliteit zowel af van de machines alsook van het kennisniveau van de operator en de engineer. De technologie verkleint de verschillen overigens wel, merkt hij. “Als je de HP 4210 en HP 5210 naast elkaar zet, zie je al hoe de gap verkleind wordt. Maar als je een product hebt waarvoor je de maximale bounding box nodig hebt, moet je geen afwijking eisen kleiner dan 100 micron. Dat kan AM nog niet.” Bij kleinere stukken, zoals de Covid-19 swabs, is de afwijking kleiner. “Daar kunnen we de toleranties borgen.” Precies die kennis heb je in de productie nodig.

Economische impact bekijken bij tweede Coronagolf

Bovendien: waarom zou je miljoenen investeren in een wereldomvattend productienetwerk, als je binnen drie dagen een pakketje vanuit Aalter in Nieuw-Zeeland hebt voor een acceptabele prijs. Misschien omdat je dan bij een volgende pandemie geen last meer hebt van landsgrenzen die dicht gaan? Stijn Paridaens: “Ik denk dat ze wel geleerd hebben van de fouten en bij een tweede pandemie ook naar de economische impact gaan kijken. Voor de supply chain managers was de lockdown een drama. Iedereen werkte van huis uit, verkopen gingen online door, maar het transport stokte. Dat was de bottleneck, omdat geen enkele transporteur hierop was voorbereid. Maar zolang je voor 15 euro een pakketje kunt versturen naar Duitsland dat er de volgende dag is, ga je geen lokale capaciteit creëren.”

Back to top button