Applications

HP haalt Vlaamse 3D printbedrijven als trendsetters aan

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.63″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Een aantal Vlaamse 3D printbedrijven wordt deze week door HP nadrukkelijk naar voren geschoven tijdens de HP Innovation Summit. De 3D printerfabrikant haalt onder andere ZiggZagg, RSPrint en Materialise aan als bedrijven die bezig zijn met doorbraak toepassingen van 3D printen en het opschalen van de technologie naar volume productie.

ZiggZagg, RSPrint en Materialise ontwikkelen doorbraaktoepassingen voor HP printers

Tijdens het HP event in Barcelona heeft de 3D printerfabrikant bekend gemaakt dat het aantal spelers in de 3D printmarkt dat over meerdere multijet fusion printers beschikt, blijft toenemen. ZiggZagg in Aalter is er daar één van, met ondertussen zes HP 4210 printers. Daarmee sluit de onderneming aan in het rijtje digitale maakbedrijven dat meerdere machines van HP in huis heeft om functionele onderdelen te printen.

 

Manifold voor racewagen verbeterd

Recent heeft ZiggZagg voor een van de teams die mee doen aan het Belcar Endurance Championship in de Benelux een manifold opnieuw ontworpen en daarna geprint op de MJF 4120. Het oorspronkelijke onderdeel bestond uit twee spuitgietdelen die gelast werden. Tijdens de race viel de wagen vaak uit omdat het onderdeel stuk ging door de extreem hoge druk. Doordat het manifolddesign geoptimaliseerd is voor 3D printen kan het nu uit één stuk worden gemaakt en is de luchtstroming verbeterd. Hierdoor is het wel bestand tegen de hoge druk. In de recente race waarin het team met dit geprinte onderdeel heeft gereden, eindigde het in de top 5.

De HP printers bij ZiggZagg (foto ZiggZagg)

 

Gepersonaliseerde schoenzolen

De twee andere Vlaamse bedrijven die HP voor het voetlicht haalt, zijn Materialise en RSPrint. Materialise beschikt inmiddels over acht machines van HP. Samen met RSPrint en het Amerikaanse FitStation wordt momenteel een end-to-end 3D printoplossing uitgerold, waarbij biomechanische gegevens van de voet vertaald worden naar een gepersonaliseerde schoenzool. De software voor de vertaling van de data naar een 3D model is ontwikkeld door Materialise. De schoenzool wordt geprint op de multijet fusion printer van HP. Materialise print de schoenzolen wereldwijd, dichtbij de eindgebruiker.

 

 

 

 

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.63″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” gallery_ids=”8029,8027,8028,8030,8031″ fullwidth=”on” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#00a8ff” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” border_style=”solid” auto=”off” /][et_pb_text _builder_version=”3.0.63″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Breed inzetbaar

HP laat in Barcelona ook een aantal doorbraak toepassingen zien van andere klanten. Met name wil HP hiermee de brede inzetbaarheid van de printtechnologie benadrukken. Het Britse Ankle Foot Orthosis print een nieuwe generatie enkelortheses. De orthese weegt 50% minder dan de traditioneel gemaakte versie, is gepersonaliseerd en biedt veel meer cosmetische opties voor de patiënt. Op industrieel gebied zet Ficep S3 de printtechnologie in voor de productie van onderdelen voor de nieuwe DaVinci coatingmachine. Ficep S3 heeft deze ontwikkeld voor de staalbouw. Door onderdelen van de machine te printen, verminderde het gewicht met 40% waardoor de machine sneller kan versnellen en afremmen. En een derde toepassing is te vinden bij de Zwitserse Garde in het Vaticaan. De bewakers dragen nog steeds de traditionele uniformen, maar op hun hoofd prijkt een 3D geprinte helm. Deze weegt wel 20% minder dan de traditionele.

In de Benelux vertegenwoordigen FormID en Landré de 3D printdivisie van HP

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to top button