Materials

HP en BASF ontwikkelen PP-poeder voor 3D printers

HP introduceert een Polypropyleen (PP-poeder) dat in de alliantie met BASF ontwikkeld is voor de MJF-printers. PP is een van de meest gebruikte kunststoffen en komt nu voor het eerst beschikbaar voor de HP 3D printers. Het materiaal wordt direct het goedkoopste poeder.

Ramon Pastor, interim President van HP 3D Printing and Digital Manufacturing, noemt het een keerpunt voor de 3D printtechnologie. HP 3D High Reusability Polypropyleen (PP, Polypropeen) leent zich namelijk voor heel veel toepassingen, van interieurdelen voor de automobielindustrie tot en met medische- en consumentenproducten. “In veel sectoren levert PP unieke eigenschappen variërend van chemische resistentie tot een geringe vochtopname.” De eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van polypropyleen als spuitgietmateriaal.

100% bruikbaar bovenop lage poederkosten

Bovenop de lage materiaalkosten komt nog eens dat het PP-poeder 100% kan worden opgebruikt. Poeder dat niet in het product wordt verwerkt kan bij een volgende buildjob volledig opnieuw worden gebruikt. Het nieuwe materiaal is in samenwerking met BASF ontwikkeld voor de Jet Fusion 5200 printers van HP, het model dat bedoeld is voor serieproductie. HP ontwikkelt samen met partners, leveranciers van onderdelen en klanten volledig nieuwe PP-toepassingen, in samenwerking met Extol, GKN Powder Metallurgy/Forecast 3D, Henkel, Oechsler en Prototal.

Nieuwe service: Parts Assesment

Het nieuwe PP is niet het enige nieuws dat HP naar buiten brengt. Om de toepassing van 3D printen te verbreden, biedt het concern eveneens nieuwe diensten aan. waaronder Part Assesment. Deze service helpt bedrijven onderdelen te selecteren die in aanmerking komen om te 3D printen. In de persconferentie gaf Ramon Pastor desgevraagd aan dat deze service uit zowel een online tool als consultancywerk bestaat. Aanvullend hierop gaat HP de klanten ondersteunen bij het ontwerpen voor additive manufacturing en ook bij het ofwel inkopen van de onderdelen ofwel eigen productie optimaliseren.

Uitbreiding samenwerking met BASF en Oechsler

In het kader van de uitbreiding van de alliantie met partners gaat HP samen met BASF applicatie ontwikkeling voor klanten doen. En samen met het Duitse Oechsler bundelt HP de krachten om nieuwe industriële en medische toepassingen te ontwikkelen voor de MJF printtechnologie.

Back to top button