Applications

3D printen nieuw verdienmodel voor fabrikant verpakkingsmachines

3D printen draait om veel meer dan de technologie. De businesscase achter elke toepassing is het wezenlijke. Dat blijkt eens te meer uit de manier waarop de Duitse machinebouwer Gerhard Schubert 3D printen inzet. Via het Part-Streaming-Platform én de Ultimaker 3D printers, biedt de fabrikant van verpakkingsmachines klanten extra flexibiliteit en creëert voor zichzelf een nieuw verdienmodel. 


Voedingsmiddelenbedrijven zoals Ferrero, Nestlé, Roche en Unilever zijn vaste klant bij Gerhard Schubert. Het Duitse familiebedrijf bouwt verpakkingsmachines voor de meest uiteenlopende markten, waaronder food, cosmetica maar ook industriële producten. Met name bedrijven die consumentenproducten maken, hebben nogal eens andere grijpers nodig. In de kerstperiode zien de producten er anders uit dan in het voorjaar of de zomer.

Gerhard Schubert ontwikkelt en certificeert centraal 3D modellen; klanten printen lokaal met Ultimaker S5

Gerhard Schubert certificeert elk gepersonaliseerd design voor de Ultimaker S5 en zet de G-codes dan op een online platform, waar klanten de files kunnen downloaden.

Digitaal magazijn vol 3D designs

Gerhard Schubert breidt met een digitaal magazijn, vol met 3D ontwerpen, de dienstverlening richting klanten uit. De engineers van de verpakkingsmachines ontwerpen allerlei hulpstukken voor de grijpers, afgestemd op specifieke vormen en formaten van producten die opgepakt moeten worden. Ze customizen en engineeren deze om te printen op de Ultimaker S5 3D printen. “Deze hebben we geselecteerd vanwege het gebruiksgemak, de goede printkwaliteit, het brede aanbod materialen en omdat de geprinte onderdelen geen nabewerking nodig hebben”, legt Marcus Schindler, hoofd Materiaalmanagement bij Gerhard Schubert uit. Elk ontwerp testen ze eerst zelf door dit te printen. Zodra een ontwerp voor de Ultimaker S5 is gecertificeerd, dan komt de 3D file op het Part-Streaming-Platform van de machinebouwer, het digitale magazijn.

Met 3D geprinte inzetstukken worden de onderdelen aangepast aan de productvorm die verpakt moet worden.

Maandelijks abonnement om 3D files te downloaden

Klanten kunnen een abonnement nemen op dit platform. Daarmee kunnen ze de op hun producten afgestemde 3D files die ze nodig hebben voor hun verpakkingsopdracht downloaden en 3D printen op de Ultimaker, die de machinebouwer met z’n machine meelevert. “We denken goed na over de juiste onderdelen, maken de designs en certificeren deze voor 3D printen. Daarnaast adviseren we klanten hoe het beste te printen”, legt Marcus Schindler uit. “Klanten kiezen het onderdeel dat ze willen en sturen de gecertificeerde G-code naar hun Ultimaker S5.” De machinebouwer vergroot daarmee de flexibiliteit van de verpakkingsmachines en bindt klanten via het platform met daarop de aangepaste designs aan zich.

Voorbeeld distributed manufacturing

De toepassing bij Gerhard Schubert, die Ultimaker op Formnext voor het eerste liet zien, is een voorbeeld hoe 3D printen niet alleen tot nieuwe verdienmodellen leidt. Het is tevens een voorbeeld van distributed manufacturing: 3D designs worden centraal gemaakt en gecertificeerd, daarna zijn ze via een online platform digitaal bereikbaar en de klant print ze lokaal, waarde onderdelen nodig zijn.

In de december editie van 3D print magazine worden nog andere voorbeelden toegelicht, die laten zien waarom 3D printen echt groot kan worden.

Back to top button