Applications

Nissan, HP en Solize: eerste stappen naar digitale magazijnen

On-demand productie verlaagt kosten voor autofabrikant

Ben je nog op zoek naar een onderdeel voor een Nissan Skyline GT-R? Grote kans dat het onderdeel voor de sportwagen uit 1989 of later, straks on-demand wordt geprint. Op een HP Multijet Fusion 3D printer. Solize en HP werken namelijk samen aan een businessmodel om voor NISMO Heritage Parts onderdelen te gaan 3D printen. Het eerste deel is klaar. Zijn digitale magazijnen de toekomst in de auto-industrie?


Autofabrikanten zijn wettelijk verplicht een hele tijd nadat een model uit de roulatie gaat, nog vervangingsonderdelen te leveren. Dat is niet alleen duur, bij modelwijzigingen ook complex. Fabrikanten moeten niet alleen de voorraden beheren, ook matrijzen en andere tooling die nodig is voor de productie. Digital manufacturing – de kerncompetentie van het Japanse Solize – en 3D printen – de competentie van HP – vormen een ideale combinatie om met digitale magazijnen de kostbare opslag van fysieke reserve-onderdelen te vervangen.

Onderdeel gordelbeschermer voor Nissan klassieker voortaal on-demand geprint

Het Nissanmodel waarvoor de Japanse bedrijven on-demand productie onderzoeken.

Bewustzijn omtrent kosten

Solize, dat in Japan 3D CAD/CAE diensten levert, ziet in digital manufacturing de oplossing voor een aanzienlijk deel van de onderdelen. Ook HP herkent deze trend. “We zien dat leidende partijen in diverse industrietakken de enorme kostenimpact van de opslag en de logistiek voor het leveren van reserve onderdelen beginnen in te zien,” zegt Jon Waye, hoofd Commercial Business  for 3D Printing and Digital Manufacturing bij HP. 3D printen is volgens hem een oplossing om aanvoerketens te versnellen, verduurzamen en kosten te besparen. Samen met Solize gaat HP zich richten op de ondernemingen die hun business willen transformeren en naar duurzame, digitale productie willen gaan.

Gordelbeschermer geprint in PA11

Het eerste onderdeel dat ze bij Nismo Heritage Parts, onderdeel van Nissan, geselecteerd hebben is een kunststof onderdeel voor de gordelbeschermer. HP en Solize hebben dit inmiddels geprint op de Multijet Fusion H P printer in PA11. Het haalt de mechanische eigenschappen die aan het onderdeel worden gesteld. “Met HP’s 3D printtechnologie zijn we in staat industrieën zoals de automobielindustrie te ondersteunen met duurzame productie die snel, hoogwaardige en kosten effectieve resultaten oplever”, vat Yasutoshi Kudo, President & CEO van Solize samen. Digital manufacturing kan bijdragen aan kostenreductie in de aanvoerketen van vervangingsonderdelen.

Het eerste onderdeel, geprint van Nylon11 op de HP Multijet Fusion 3D printer.

Meerdere onderdelen

Nissan gaat samen met HP meerdere onderdelen voor de R32 Skyline GT-R (en ook het model 33 en 34) redesignen voor 3D printen als dat opportuun is. Het gaat hier om de tweede modellijn van de sportwagen van Nissan. Deze tweede modellijn is in 1989 op de markt gekomen.

Back to top button