ManufacturersTechnology

Groot formaat FDM printers van Felixprinters

Felixprinters heeft twee nieuwe FDM-printers ontwikkeld, nadrukkelijk bedoeld voor industriële toepassingen. De Pro L en Pro XL passen naadloos in het nieuwe businessmodel van de Nederlandse fabrikant, die een markt ziet tussen de matig presterende entry level FDM printers en de industriële, betrouwbare platformen, waaraan vaak een hoog prijskaartje hangt.

De constructie van de FDM-printers veeraadt de industriële machinebouw achtergrond van Felixprinters.

Felixprinter Pro L en XL FDM-printers klaar voor de maakindustrie

Tot formaat 144 l bouwvolume

Beide modellen zijn eigenlijk een logisch vervolg op de Pro versie die sinds enkele jaren in het programma zit. De verschillen die meteen opvallen zijn het formaat (300 x 400 bij 400 mm voor de Pro L en 600 x 400 bij 600 mm bij de Pro XL) en het feit dat beide 3D printers volledig gesloten zijn. Dat is voor het eerst bij de Nederlandse fabrikant. De omkasting wordt gemaakt van aluminium plaatwerk. Het derde opvallende verschil is dat bij de Pro X en XL FDM-printers de printkop beweegt en niet het printbed, zoals bij de vorige series.

Nieuwe constructie voor groot formaat

Guillaume Feliksdal, co-founder, legt uit dat deze verschillen alles te maken hebben met het grote formaat: “Wil je in dit formaat printen, dan moeten de printers gesloten zijn. En vanwege het grote formaat is het beter de printkoppen te positioneren en niet het product.” Voor de stabiliteit en de nauwkeurigheid (positioneernauwkeurigheid in X-Y-vlak is 0,01 mm) is gekozen voor industriële lineaire geleidingen in het X- en Y-vlak en voor kogelomloopspindels voor de Z- as. Het aluminium printbed, dat na de productie wordt gegloeid om alle spanningen eruit te halen, wordt direct verwarmd. De nieuwe constructie van de twee FDM-printers biedt tevens de mogelijkheid om in de toekomst ook andere materialen, zoals PEEK en PEK te printen. “Dat ontwikkelen we al”, zegt Guillaume. “Die versie krijgt een volledig verwarmde bouwkamer.”  

Het overzichtelijke bedieningsscherm op de nieuwe industriële 3D printers uit Ijsselstein.

100 uur duurtest voor elke printer

Met dit formaat is de FDM printer volgens Guillaume Feliksdal klaar voor inzet in de industriële serieproductie, iets dat hij bij steeds meer klanten ziet gebeuren. Daarom is betrouwbaarheid voor het ontwikkelteam zo belangrijk. Elke Pro L en XL printer die in Ijsselstein wordt gebouwd, gaat pas na de klant nadat met succes een printjob van zo’n 100 uur is gemaakt. Eerder in het assemblageproces zijn al de afzonderlijke modules getest en ondergaat de 3D printer meerdere testen. Er worden diverse korte printtests gedaan van ongeveer 24 uur alvorens de lange duurtest wordt opgestart. “In die 100 uur mag het niet fout gaan”, zegt Guillaume.

Inclusief installatie en training

Om de leercurve voor klanten zo kort mogelijk te houden, gaat Felixprinters de nieuwe Pro L en XL printers leveren via resellers inclusief installatie en een training. Guillaume Feliksdal: “De interesse in de industrie neemt toe. En als ze er eenmaal mee hebben gewerkt, gaat een wereld voor ze open en zien engineers steeds meer toepassingen. De 3D printer is echter een procesmachine. Daar moet je rekening mee houden, dat begint bij het ontwerp. Daarom vinden we deze training zo belangrijk.”

Ook de compactere modellen ondergaan in de fabriek een duurtest.

Back to top button