3D printmarkt

Sauber Engineering koopt 4e Metalfab1

Sauber Engineering heeft de 4e MetalFab 1 besteld bij Additive Industries. Binnenkort wordt het vierde AM-systeem met elk 4 lasers van de Eindhovense fabrikant geïnstalleerd in Zwitserland. Het bedrijf krijgt zoveel aanvragen uit de industrie dat het 3D metaalprinten als dienst gaan aanbieden aan andere bedrijven. Daartoe investeert het eveneens in post-processing en HIP-capaciteit.

 

Tevreden gezichten op de stand van Additive Industries deze week in Erfurt. Daar maakt de Nederlandse 3D metaalprinterfabrikant bekend dat Sauber Engineering in een keer de grootste klant wordt met vier Metalfab 1 systemen. Het onderdeel van Sauber Group, waartoe ook het F1 team van Alfa Romeo Racing behoort, schakelt een tandje bij wat metaalprinten betreft. “Pas twee jaar geleden hebben we het technologie partnerschap op Rapid.Tech aangekondigd”, zegt Christoph Hansen, Head of Technical Development bij Sauber Engineering. Toen waren de Zwitsers nog van plan om in drie jaar tijd door te groeien naar twee Metalfab1 systemen. “In de tussentijd hebben we de upgrade versnelt, een derde systeem geïnstalleerd en nu bestellen we het vierde systeem.”

 

Uitgroeien tot grootste dienstverlener

Sauber Engineering verlegt de focus naar andere sectoren, naast de activiteiten die het voor het F1 raceteam uitvoert. Sinds het is gaan metaalprinten, krijgt het veel aanvragen van andere bedrijven om onderdelen te ontwikkelen en te produceren. Daarom wil het zich eveneens op industriële toelevering van AM-delen gaan toeleggen. Sauber Engineering heeft de ambitie om de nummer 1 in Europa te worden als het gaat om industrieel 3D metaalprinten.

 

Installed based Additive Industries groeit gestaag

Volgens Daan Kersten ligt Additive Industries goed op weg met een alsmaar groter wordende installed based. Hij ziet een groeiend aantal klanten dat tot het inzicht komt dat ze een dedicated AM-systeem nodig hebben voor serieproductie, zoals het modulaire Metalfab1 systeem.

 

Veel interesse in Frankrijk en Italië

Jan-Cees Santema, sales directeur bij Additive Industries, ziet in Europa momenteel vooral de interesse in Frankrijk en Italië toenemen. Daar gebeurt momenteel veel op AM-vlak. Vorige week was Additive Industries nog op de luchtvaartshow in Parijs, waar de interesse volgens hem groot was. Onlangs heeft Additive Industries voor de Franse markt Stéphane Escalier aangested als business development director om deze aantrekkelijke markt verder open te breken. Hij komt uit de luchtvaartindustrie.

FOTO: Christoph Hansen van Sauber Engineering bij de Metalfab1. Bij het bedrijf staan eerdaags vier industriële AM-systemen van Additive Industries.

 

Back to top button