ApplicationsTechnology

Nederlands Upprinting Food winnaar bij Pioneer Challenge Rapid.Tech

Glassomer heeft de Rapid.Tech start-up award gewonnen met hun speciaal composietmateriaal voor het 3D printen van quartzglas. Bij de Pioneer Challenge op de beurs in Erfurt ging het Nederlandse team van Elzelinde van Doleweerd en Vita Broeken van Uprinting Food aan de haal met de prijs in de categorie Duurzaamheid.

Rapid.Tech + Fabcon 3D ontwikkelt zich tot een aantrekkelijke plek voor start-ups en R&D-teams vanwege zowel de start-up award als de Pioneer Challenge. Met name bij die laatste competitie waren er dit jaar flink wat geldprijzen te vergeven, in totaal € 35.000 euro, gedoneerd door het ministerie voor Economie, Wetenschap en Digitale Maatschappij van de deelstaat Thüringen.

Glassomer wint start-up award Rapid.Tech

Een van de 3D geprinte voedselproducten van Upprinting Food.

3D printen om voedsel efficiënter te benutten

Voor de Nederlanders Elzelinde van Doleweerd en Vita Broeken van Upprinting Food wachtte er een prijs van € 3500 voor hun concept om van levensmiddelenresten voedingsmiddelen te maken voor 3D printen. Upprinting Food is door de Eindhovense studenten eind vorig jaar gestart. Hun idee is om voedsel dat, bijvoorbeeld omdat het overrijp is, niet verkocht wordt te pureren en als materiaal te gebruiken voor het 3D printen van voedsel. Upprinting Food zoekt samenwerking met restaurants om de afvalstroom zo te verminderen. De ‘smaakvolle oplossing die ecologisch en sociaal verantwoord’ is, heeft de jury overtuigd.

Wordt het 3D printen van een nieuw menselijk hart in de toekomst mogelijk?

Eerste stap naar 3D geprint hart

In de Pioneer Challenge ging het team van de universiteit van Tel Aviv University met het hoogste geldbedrag naar huis. Hun 3D geprint hart was goed voor de prijs van € 10.000 in de categorie MedTech en overall winnaar. In het onderzoeksproject 3D Printing Heart hebben de Israëlische onderzoekers een eerste resultaat behaald met het 3D printen van een menselijk hart op basis van de stamcellen van de patiënt in combinatie met een organische matrixstructuur. Hoewel de onderzoekers aangeven dat het 3D printen van een mensenhart nog ver weg is, bestempelen ze hun resultaat wel als een wezenlijke stap die dit in de toekomst mogelijk kan maken.

Pioneer Challenge

De jury aan het werk op de beursvloer.

Andere winnaars

Andere winnaars in de Pioneer Challenge waren onder andere twee studenten van de Landmark University in Nigeria. Zij 3D printen een topologisch geoptimaliseerd onderdeel voor een Alfa Romeo Twin Spark.  Eerder wonnen ze de studenten award bij Additive World). Adam Jakus van Dimension Inx LCC won met 3D-Painted Hyperelastic Bone en de Gravity Suite, een project waar EOS aan meewerkt. Het Duitse studententeam van Hyperganic Technologies won met een verbrandingskamer voor een raket. Deze is ontworpen is met generative design algoritmes. De winnende concepten worden komend jaar op meerdere plaatsen aan het grotere publiek getoond, onder andere tijdens het 3DCafé in de Duitse Bondsdag. Dit jaar waren en in totaliteit 36 inzendingen uit 23 landen.

Dankzij het nieuwe materiaal van Glassomer kan men quartz glas 3D printen.

Glas 3D printen

De start-up award op de 3D printbeurs annex congres in Erfurt is dit jaar gewonnen door Glassomer. Deze spin-off van de universiteit van Freiburg heeft een materiaal ontwikkeld waarmee quartzglas 3D geprint kan worden. Nanodeeltjes glas worden in een matrixstructuur ingebracht. Met dit materiaal kan men met verschillende technieken, waaronder SLA, helder glas 3D printen. Glassomer trok de nodige aandacht op de beurs. Dat komt mede doordat deze technologie kansen biedt in de optische industrie. Binnenkort kun je hier een uitgebreider artikel over het jonge Duitse bedrijf lezen.

Back to top button