Applications

K3D wint met 3D geprint deegmes voor broodbaklijn

K3D wint dit jaar de Additive World Design for AM Challenge 2019. Dat heeft de jury bekend gemaakt na de eerste dag van de jaarlijkse conferentie van Additive Industries. De jury was unaniem in de keuze voor het jonge Nederlandse 3D printbedrijf, voortgekomen uit Kaak Groep. Door het design volledig af te stemmen op de mogelijkheden van 3D printen, boekt K3D meerdere voordelen. Het creëert een ijzersterke businesscase voor 3D metaalprinten.

 

Bij de studententeams gaat de award dit jaar naar Obasogie Okpamen van de Landmark University in Nigerië. Hij herontwierp een verbindingselement voor een Alfa Romeo 75 Twin Spark. Hoewel het onderdeel nog niet is geprint, vindt de jury toch dat de student de award verdient omdat hij aantoont dat 3D printen een enorme kans biedt in Afrikaanse landen. Er worden nogal wat auto’s die in Europa zijn afgeschreven naar Afrika geëxporteerd. Spare parts willen wel eens moeilijk verkrijgbaar zijn. Additive manufacturing biedt volgens de jury de mogelijkheid om lokaal gedistribueerd te gaan produceren. Niet alleen in de automotive aftermarkt, ook voor andere toepassingen.

Nederlands 3D printbedrijf sleept Design for AM Challenge 2019 in de wacht

K3D deegmes
Zowel het mes, de mechanische constructie als de interface voor de robot zijn 3D geprint.

Deeg snijden met 3D geprint mes

De Nederlandse winnaar K3D sleept de award in de wacht met een mes om brooddeeg in te snijden. Dit is een van de producten die ontwikkeld zijn voor moederbedrijf Kaak Groep. K3D print de messen en de bijbehorende mechansiche constructie voor de industriële broodbaklijnen die in Terborg worden gebouwd. De jury vindt K3D een terechte winnaar omdat het mes meerdere voordelen van 3D printen in zich combineert. Naast gewichtsbesparing en reductie van het aantal componenten, wijst de jury op de verbeterde prestaties van het mes doordat het minder weegt. De totale kostprijs is bovendien lager dan het vroegere deegmes.

3D geprint deegmes ijzersterke businesscase voor 3D metaalprinten doordat 2 robots worden uitgespaard

Betere performance door luchtscherm

Jaap Bulsink, CTO van K3D, pitchte tijdens de Additive World Conference het ontwerp voor de jury. Het ontwerp is volledig aangepast voor 3D metaalprinten. Zo worden een veerblad en een lager meegeprint, zodat deze integraal onderdeel uitmaken van de mechanische constructie. Het ontwerpteam van K3D heeft daarnaast veel aandacht besteed aan het ontwerp van de interface voor de robot. De schroefdraad hiervoor wordt 3D geprint in metaal. Dat gebeurt zodanig dat geen post processing nodig is. Het laatste design aspect is dat het mes, dat eveneens wordt geprint, poreus is. Hiervoor heeft K3D een bijzondere set parameters ontwikkeld. Deze porositeit zorgt voor een luchtcirculatie rond het mes dat als een bescherming functioneert en een positieve invloed heeft op de functionaliteit.

Tijdens RapidPro liet K3D meerdere producten zien uit de broodbaklijnen die tegenwoordig worden geprint.

Twee robots minder per productielijn

De businesscase van dit product wordt versterkt doordat Kaak hiermee in de broodbaklijn twee van de acht robots kan uitsparen. De snijmessen zitten op robots bevestigd. Doordat de in metaal geprinte messen beter presteren, kunnen de robots snellere bewegingen maken. Dat zorgt ervoor dat dezelfde capaciteit geleverd wordt door twee robots minder.

Alle zes de finalisten hebben een licentie voor 1 jaar voor zowel Altair Inspire als Autodesk Netfabb gewonnen. Obasogie Okpamen is als winnaar bij de studenten met de Ultimaker 2+ naar huis gegaan; K3D met de Ultimaker 3.

FOTO: De finalisten bijeen. Tweede van rechts Jaap Bulsink.

Back to top button