3D printmarktTechnology

Mimaki Europe ziet markt voor full colour 3D printen versnellen

Kleinere 3D printer haalt hoge investeringsdrempel weg

Mimaki Europe verwacht met de nieuwe, compacte full colour 3D printer én de machine voor post-processing van de prints de groei van full colour printen te kunnen versnellen. Vooral de betaalbaarheid van het 3D printsysteem verlaagt de drempel en zal nieuwe gebruikers aantrekken, zegt Mark Sollman, Product Manager EMEA bij Mimaki Europe.


Voor Mamiki Europe is Formnext een belangrijk event geweest. Voor het eerst konden de nieuwe full colour 3D printer 3DUJ-2207 én de post-processing machine die samen met AM Solutions is ontwikkeld, aan het brede publiek worden getoond. Dat gebeurde samen met de 3D Print prep Pro software, de cloudsoftware om files automatisch te corrigeren voor de volgende buildjob.

In plaats van full colour 3D printen uitbesteden, zien we bedrijven de technologie in huis halen

De unit voor het verwijderen van supportmateriaal, ontwikkeld samen met AM Solutions.

Impuls voor de markt

De full colour printmarkt krijgt volgens de Product Manager bij Mimaki Europe een impuls doordat het nieuwe systeem de instapdrempel verlaagt. Bedrijven die tot nog toe het full color printwerk buiten de deur lieten maken, krijgen nu de mogelijkheid om het systeem in eigen huis te halen doordat de initiële investering veel lager uitvalt. “Door de nieuwe machine kunnen mensen eerder zelf investeren en hoeven ze niet te outsourcen. Voor veel bedrijven was de investering in het grote systeem te hoog.”

Meerdere reden om in kleur te printen

Door de full colour printcapaciteit in eigen huis te halen, verkorten de bedrijven de doorlooptijd. In plaats van een tot twee weken wachten hebben ze de prints nu in enkele dagen beschikbaar. Mark Sollman ziet de interesse dan ook toenemen. “We zien architectenbureaus meer printen, maar ook in de medische wereld en vooral de gaming industrie.” Elk van deze sectoren heeft zijn redenen om voor full colour te kiezen: 3D modellen verduidelijk zoals in de medische industrie, voor blijven op de concurrentie zoals in de gaming industrie of tijd besparen door modellen niet langer met de hand te hoeven inkleuren.

Mark Sollman: zelf investeren en niet meer uitbesteden.

Post processing geautomatiseerd

Mimaki Europe presenteerde op Formnext ook het nieuwe systeem voor het verwijderen van supportmateriaal. Dit is samen met AM Solutions ontwikkeld. De twee bedrijven hebben het verwijderen van support nu geautomatiseerd. In de machine kan men ofwel met puur water of met een combinatie van water en zeep reinigen, afhankelijk van de complexiteit van het model.

Kennisdrempel verlagen

De derde innovatie bij Mimaki Europe is de cloudsoftware om files geautomatiseerd klaar te maken voor de 3D printer. Mark Sollman maakt de vergelijking met de 2D printwereld, waarin de fabrikant over tientallen jaren ervaring beschikt. “Als ik vergelijk met de 2D wereld heb je bij 3D printen nog steeds kennis nodig om te kunnen printen. Er bestaat geen pdf zoals in de 2D wereld.” Mimaki Europe ziet het als een van de uitdagingen om het full colour 3D printen net zo eenvoudig te maken. Met de nieuwe software wordt de eerste stap gezet. Fouten worden automatisch hersteld; ook kan de software kleurenlagen samenvoegen. De nieuwe software wordt in de cloud aangeboden, waardoor Mimaki Europe sneller nieuwe releases kan uitbrengen. Gebruikers kunnen een maandabonnement op de dienst afsluiten.

Back to top button