Applications

Eplus3D demonstreert 3D metaalprinten in de plaatwerkindustrie

78 onderdelen voor nieuw concept autostoel in week tijd geprint

Het Chinese Eplus3D heeft voor een toeleverancier van autostoelen in een week tijd een set van 78 onderdelen 3D geprint. Hiermee kon de toeleverancier een volledig nieuw ontworpen autostoel presenteren, lang voordat alle tooling voor traditioneel plaatbewerken klaar was. Met drie Eplus3D EP-M260 machines print het de onderdelen in een week tijd.


3D metaalprinten wordt tot nog toe vaak in een adem genoemd met CNC-verspanen. Het Chinese Eplus3D laat zien dat metaalprinten ook een technologie is die aansluit op de plaatbewerking.

Chinese fabrikant van 3D metaalprinters breidt uit naar Europese markt

Europese vestiging in Stuttgart

Eplus3D Tech Co., Ltd. is zeven jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van 3D printers. De onderneming is een voormalig onderdeel van Shiuning3D. Bij Eplus3D hebben de ontwikkelingen van de AM-technologie plaatsgevonden. Dit jaar heeft de onderneming een Europese vestiging geopend in Stuttgart (D) om van hieruit de Europese markt te bewerken. Naast laser poederbed metaalprinters bouwt het ook SLS- en SLA-printers, in een groot aantal varianten. De EP-M260 is de industriële machine, met een bouwvolume van 266 bij 266 bij 390 mm met dubbele lasers. Tijdens het wisselen van het filter, print de machine door. Deze productiviteit was nodig bij de klus voor een toeleverancier van autostoelen aan fabrikanten zoals Geely, Ford en Great Wall. Terwijl de gereedschappen voor de 78 onderdelen te persen, heeft Eplus3D ze geprint om binnen een week de stoel klaar te hebben.

Wanddikten van 1,5 tot 2,5 mm

Deze autostoel bestaat uit 78 onderdelen met een dikte van 1,5 tot 2,5 mm. De meeste onderdelen hebben ribbels en oneffenheden. Daarom is het niet mogelijk om onderdelen te lasersnijden of CNC buigen. Ook CNC-frezen bleek geen reële optie. Daarom heeft Eplus3D de onderdelen geprint in  316L. Het oppervlak werd later gepolijst. In slechts 7 dagen leverde het bedrijf de complete onderdelen set, geprint op drie Eplus3D EP-M260 metaalprinters, zonder de designs te optimaliseren voor AM. De originele designs zijn naar de AM-machines gestuurd.

Nauwkeurige onderdelen

Een ander voorbeeld van plaatwerk dat op de 3D printer is gemaakt, is een set onderdelen voor een geluiddemper. De vier onderdelen hebben een uniforme wanddikte van 0,73 mm en een uniforme dikte van 0,6 mm voor het middelste gedeelte dat onderdeel is van de draagstructuur van de demper. De meetnauwkeurigheid bedraagt 0,1 mm. Deze set onderdelen is in drie dagen geprint, zonder tooling die in het traditionele maakproces nodig is. Behalve additief kunnen de onderdelen  vanwege de dunwandigheid alleen met ponsen wordt geproduceerd, wat echter eerst investeringen in tooling vergt. Volgens de Chinese 3D metaalprinterfabrikant maken steeds meer plaatverwerkende bedrijven gebruik van additieve fabricagetechnologie en ontweprvrijheid te benutten, assemblagestappen ogver de slaan en leadtimers te verkorten doordat tooling overbodig wordt, zeker bij kleine series een interessante optie.

Eplus3D is dit jaar een van de debutanten op Formnext.

Back to top button