Technology

3D Production Days bundelt 4 evenementen rond 3D technologie

De digitalisering in het proces van idee tot eindproduct

De eerste editie van 3D Production Days, 8 en 9 december in Eindhoven, bundelt vier evenementen waarin 3D technologie een sleutelrol vervult. RapidPro, MBD Solutions Event , (V)irtual Revolution, en Smart Maintenance Congres. “Van idee tot eindproduct komt alles samen, met digitalisering als rode draad, want de wereld gaat van 2D naar 3D”, zegt Els van de Ven, manager Evenementen bij Mikrocentrum.


In december organiseert Mikrocentrum voor de eerste keer de vier evenementen rond de digitalisering in de productieindustrie gelijktijdig. Dat gebeurt omdat ze goed passen in de 3D Delta Week. Omdat er veel synergie is tussen de vier evenementen, zowel voor bezoekers als exposanten, brengt Mikrocentrum ze onder één dak bijeen. “Tijdens deze twee dagen ontdek en ervaar je wat 3D productie echt betekent en hoe je door te digitaliseren productieprocessen kunt verbeteren”, legt Els van de Ven uit.

Concurrentiepositie versterken met digitalisering

Rapidpro 2020: dit jaar maakt het evenement deel uit van 3D Production Days, dat 8 en 9 december plaatsvindt op de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Vertaalslag naar eindproduct

Nu de digitalisering in de hightech- en maakindustrie versnelt, is het belangrijk dat bedrijven aanhaken. Hiermee brengen brengen ze namelijk hun productiekosten en doorlooptijden omlaag en tegelijkertijd de productkwaliteit omhoog. Bedrijven die de digitalisering oppakken, versterken daarmee hun concurrentiepositie. 3D Production Days helpt maakbedrijven de mogelijkheden van 3D technologie te ontdekken. “Wij tonen de vertaalslag van idee via Model Based Definition naar een eindproduct en slim onderhoud.”

RapidPro 2021

Een van de bouwstenen van 3D Production Days is RapidPro, het tweedaags evenement dat van oorsprong gericht was op 3D printen van prototypes. Op 8 en 9 december zet RapidPro de al ingezette verbreding richting digitalisering van de productie verder door. “3D printen en additive manufacturing zijn belangrijke productietechnieken maar het zijn niet de enige”, benadrukt Els van de Ven. Daarom vind je op RapidPro naast oplossingen voor alle processtappen bij 3D printen ook andere technologieën. Zo doen opnieuw Nederlandse en Belgische gieterijen mee. Ook Castlab is van de partij, het Tilburgse initiatief dat moet uitgroeien tot een soort Spotify voor spareparts. Uiteraard houden 3D printen en additive manufacturing een centrale plek op RapidPro. “Daarom zijn we trots dat Fried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise, deze editie van RapidPro opent”, zegt Els van de Ven. RapidPro brengt ook de pre- en post-print stappen in beeld net als de inbedding in de hele digitale productieworkflow.

Eendaagse evenementen

De andere drie evenementen zijn telkens ééndaagse. Op 8 december is er Virtual (R)evolution, het event rond Virtual en Augmented Reality. Op deze dag vindt ook het Smart Maintenance Congress plaats, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van VR en AR en digitale tweelingen. Op 9 december is er het MBD Solutions Event. Dat gaat het om het gebruik van PMI data in het 3D model om de verdere productie aan te sturen. Exposanten op deze drie evenementen, zijn beide dagen aanwezig.

Mikrocentrum organiseert 3D Production Days op 8 en 9 december op Brainport Industries Campus in Eindhoven. Meer informatie vind je hier

Back to top button