Top story

3D Delta Week krijgt vorm: al 20 evenementen aangemeld

Flam3D ziet interesse in 3D printen breed toenemen

Met nog enkele maanden te gaan, begint de 3D Delta Week inhoudelijk goed vorm te krijgen. Een kleine 20 evenementen zijn al aangemeld. Verschillende organisaties en bedrijven uit het AM-ecosysteem organiseren tijdens de 3D Delta Week hun evenement onder de vlag van het Benelux-initiatief.


Dat hebben Kris Binon, directeur Flam3D, en Charlotte de Jong, beursmanager RapidPro, gezegd tijdens De Kunststoffenbeurs. Op de beurs voor de kunststofverwerkende industrie zag je zowel bij de exposanten als in het lezingenprogramma al aandacht voor 3D printen. In de week van 6-10 december worden de schijnwerpers echt vol op 3D printen gezet tijdens de eerste editie van de 3D Delta Week.

Charlotte de Jong en Kris Binon op het 3D geprint straatmeubilair van Poly Products dat geprint is met 100% recyclaat uit een reststroom. Dit was te zien in de Rethink Plastics expo op de Kunststoffenbeurs 2021.

Wie doet mee?

Organisaties die hebben toegezegd een activiteit te organiseren tijdens deze week, zijn onder andere Binder 3D, CEAD, Formatec, Women in 3D Printing en Materialise. CEAD, dat eerder dit jaar de AM Flexbot robotprinter op de Brainport Industries Campus heeft geplaatst bij Fontys Hogescholen, wil rond deze grootformaat granulaat printer, een kennisevenement voor de maakindustrie organiseren. Binder3D grijpt de 3D Delta Week aan om 3D printen in het eigen netwerk in Noord-Nederland onder de aandacht te brengen. En Women in 3D Printing, het netwerk van vrouwen in deze sector, heeft al aangekondigd dat het Belgische chapter, wellicht samen met verschillende Nederlandse chapters, een activiteit wil organiseren tijdens de week in december. Jakajima, een van de vier initiatiefnemers van de 3D Delta Week, organiseert 7 december de 3D Printing Electronics conference. Op 10 december organiseert Jakajima in samenwerking met Brightlands Chemelot Campus voor het eerst de Additive Manufacturing Climate Action Conference. Hoe kan additive manufacturing bijdragen aan het oplossen van de klimaatproblemen? Daarbij komt de hele waardeketen aan bod: van design tot en met verdienmodellen.

Als we RapidPro groot willen maken, moeten we er zelf aan meewerken

Samen groot maken

Kris Binon is blij dat de eerste editie van de 3D Delta Week aanslaat. “Ik heb vanaf het begin in het basisidee geloofd: als we 3D printen niet samen groot maken, wordt het niet groot.” De kracht zit in de samenwerking. En Vlaanderen en Nederland hebben veel te bieden op het vlak van 3D printen. Niet alleen met een gevestigd AM-bedrijf als Materialise, waarvan topman Fried Vancraen RapidPro zal openen, maar ook met succesvolle start-ups zoals Oqton, dat onlangs is gekocht door 3D Systems. Juist zo’n week waarin de sector zich in de volle breedte presenteert, is ook aantrekkelijk om in contact te komen met buitenlandse partijen, iets waar onder andere Brainport Eindhoven hard aan werkt.

RapidPro

Mikrocentrum past RapidPro in het concept van de 3D Delta Week in. “Beurzen mogen weer. Mensen zijn blij weer naar beurzen te gaan en anderen te ontmoeten”, zegt Charlotte de Jong, die tijdens RapidPro 2021 op meer dan 80 exposanten rekent. “Als we RapidPro groot willen maken, moeten we er zelf aan meewerken”, roept Kris Binon op. Hij heeft de indruk dat het thema 3D printen steeds meer begint te leven in de maakindustrie. “We krijgen bij Flam3D steeds meer gerichte vragen. Wekelijks vragen bedrijven ons of een specifieke techniek geschikt is voor hun product. Of een andere techniek voor een andere toepassing. Ik denk ook dat in het post-coronatijdperk iedereen nieuwe kansen wil grijpen. De goesting om te innoveren is groot. En 3D printen leent zich daar heel goed voor.”

De 3D Delta Week start op 6 december met een 3D R&D Day. Dan kunnen enkele tientallen onderzoekers hun ideeën en projecten pitchen. De dagen erna gaat RapidPro door op de Eindhovense Brainport Industries campus. De woensdagavond wordt met het 3D Delta Week Dinner voor alle stakeholders een van de hoogtepunten.

Heb je zelf een idee om een event tijdens de 3D Delta Week te organiseren, neem dan contact op met Fran Dendooven van Flam3D ( fran.dendooven@flam3d.org ). En wil je meer weten over RapidPro, dan is Charlotte de Jong ( Charlotte de Jong c.jong@mikrocentrum.nl) de aangewezen persoon.

Back to top button