3D printmarkt

3D printen een van de 5 trends in de kunststoffenindustrie

Duurzaamheid en circulariteit spelen AM in de kaart

3D printen gaat in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen om meerdere redenen. Els van de Ven, manager Afdeling Evenementen bij het Mikrocentrum, benoemt aan de vooravond van de Kunststoffenbeurs onder andere duurzaamheid en circulariteit. Deze en andere thema’s komen deze week aan bod tijdens de Kunststoffenbeurs in Den Bosch.


Op de vakbeurs voor de kunststofverwerkende industrie zullen de vijf actuele trends in de sector herkenbaar zijn: duurzaamheid, reshoring en automatisering, schaarste, de circulaire economie en slimme materialen en 3D printen. Dat zijn namelijk de thema’s die de sector momenteel domineren. In een blogpost op de website van de beurs, zegt Els van de Ven 3D printen een van de vijf belangrijke trends in de kunststoffenindustrie te vinden.

Els van de Ven verwacht dat 3D printen in de kunststoffenindustrie belangrijker gaat worden

Luximprint is een van de exposanten uit de 3D printindustrie op Kunststoffen 2021

Els van de Ven schrijft in het blogpost:

3D-printen legt het op dit moment nog af tegen de klassieke technieken als spuitgieten, extruderen of vacuümvormen, maar gaat in de toekomst een steeds groter deel van de markt overnemen. Zo kunt je bijvoorbeeld makkelijk een prototype laten printen en hoeft niet direct een dure matrijs te worden gemaakt.. Maar het is ook heel interessant voor het produceren van complexe materialen.’ Daarnaast is het een circulaire techniek, er wordt niet meer materiaal gebruikt dan er nodig is en er is dus geen sprake van restafval. Voordat deze trend volledig kan aansluiten bij de circulaire economie, moeten er bij voorkeur ook nog recyclebare of biobased materialen gebruikt worden.

Cad-to-Optics dankzij 3D printen

De mogelijkheden zijn schier onbegrensd. Tijdens de Kunststoffenbeurs zal Marco de Visser van Luximprint de CAD-to-Optic strategie toelichten die deze Nederlandse startup uitrolt. Optische lezen kunnen on-demand geprint worden, in een oplage van 1. Hiermee laat hij slechts een van de toepassingen van 3D printen zien die dit jaar op de Kunststoffenbeurs gepresenteerd worden.

Leestip: Hasco 3D print hotrunner systeem

Drie primeurs

De Kunststoffenbeurs pakt dit jaar uit met drie primeurs: het Machineplein, de Rethink Expo en België als partnerland. Op de Rethink Expo ontdekken bezoekers hoe de branche op een innovatieve manier continu werkt aan de verduurzaming, veiligheid en kwaliteit van haar activiteiten en producten. Bezoekers kunnen via de Meet & Match in contact komen met internationale partijen.

Oppervlaktebehandeling 3D geprinte werkstukken

En wie een bredere kijkt zoekt op de maakindustrie, kan beide dagen terecht op De Nederlandse Metaaldagen en Materials-Eurofinish-Surface. Deze laatste beurs heeft een congresprogramma met liefst 44 presentaties. Op donderdag 16 september is er een themablok aan 3D printen gewijd. Naast Kris Binon van Flam3D die een overzicht van de verschillende 3D printtechnieken geeft, houdt Roelof Vedder van VTS een lezing over lasercladden in een circulaire economie en presenteert Arjan de Bruin van Innovat.ION de resultaten van coatings op 3D geprinte objecten.

De Kunststoffenbeurs vindt op 15 en 16 september plaats in de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch.

Back to top button