3D printmarkt

Amnovis haalt ISO 13485 certificering voor AM-producten

Oqton MES-platform de basis onder de digitale workflow

Amnovis heeft het ISO 13485 certificaat behaald. De startup is hierbij ondersteund door Oqton. Amnovis gebruikt het Oqton platform voor het aansturen en monitoren van de alle productiestappen en het proces.


Met het ISO 13485:2016 certificaat zet Amnovis een belangrijke stap als het om de additieve productie van onder andere medische componenten gaat, maar eveneens andere hoogwaardige onderdelen. De achtergrond van de beide oprichters van Amnovis, Ruben Wauthle, CEO, en Peter Marcelis, ligt in de medische AM-markt. Beiden hebben jarenlange ervaring in de additieve productie van orthopedische en wervelkolomimplantaten. Met Amnovis willen ze ook andere hoogwaardige AM-toepassingen gaan ontwikkelingen. De certificering ondersteunt de strategische focus van het bedrijf op hoogwaardige, kwaliteitskritische toepassingen, waaronder medische apparatuur maar niet enkel dit.

In 3D Print magazine nr 2/2021 kun je een uitgebreider artikel over Amnovis en de ambities van de beide oprichters lezen

Ruben Wauthle (links) en Peter Mercelis bij de DMP Flex 350, een van de 3D metaalprinters bij Amnovis.

Digitalisering workflow essentieel

Nog voor de oprichting van Amnovis hebben Ruben Wauthle en Peter Mercelis ingezien dat een goed softwareplatform een sleutelrol speelt in de verwezenlijking van hun ambitie. Ze hebben hiervoor Oqton gekozen, een andere Belgische startup die net is gekocht door 3D Systems (en waarin Peter Mercelis mede-investeerder was). Ruben Wauthle zegt over dit MES-platform: “Oqton combineert alle functionaliteiten die we nodig hebben om high-end producten te produceren, inclusief volledige traceerbaarheid van alle productiestappen en materialen van poeder tot afgewerkt onderdeel. Het ondersteunt onze visie om onze productie volledig te digitaliseren en zo veel mogelijk stappen van het productieproces te automatiseren.” Het kwaliteitsmanagementsysteem op basis waarvan SGS de ISO certificering toekent, leunt op het MES-systeem van Oqton.

Snelheid en flexibiliteit en strengere regelgeving

Ben Schrauwen, CEO van Oqton, wijst op de belangrijke voordelen die de digitalisering van de totale procesworkflow biedt, met name in de medische productieomgeving waar de behoefte aan snelheid en flexibiliteit toeneemt en de regelgeving strenger wordt. “Dit benadrukt de behoefte aan een uitgebreid workflow- en productieplatform dat operationele excellentie stimuleert en volledige traceerbaarheid en herhaalbaarheid biedt. AI en machine learning elimineren bepaalde repetitieve taken, waardoor de experts meer tijd overhouden voor werk met toegevoegde waarde.”

Back to top button