Top story

Brainportregio geeft visitekaartje af op Formnext

Regio presenteert zich met AM-hub van 70 organisaties aan de AM-community

Na Formnext 2022 zal de AM-community er niet meer om heen kunnen: de ambities van de Brainportregio op het vlak van additive manufacturing. De regio presenteert zich niet alleen met bedrijven, kennisinstellingen en de Brainport Industries Campus op de beurs in Frankfurt. Er staan ook drie evenementen tijdens de beurs op de agenda.

“3D printen is een productietechnologie die de prototypefase voorbij is”, zegt Ruben Fokkema, Ecosystem & Business Developer bij Brainport Development in een speciaal op de Formnext bezoekers gericht artikel. Het samenwerkingsverband van gemeenten is samen met de BOM de aanjager van de activiteiten op Formnext.

70 aanbieders van AM rondom Eindhoven

Fontys Objexlab
De Brainport Industries Campus, met onder andere de Renishaw metaalprinter van Fontys, speelt een belangrijke rol in de kennisontwikkeling en samenwerking in het AM-hub.

Strategische samenwerkingen

“3D-printen is een erkende productietechnologie geworden. 3D-geprinte onderdelen verschijnen in eindproducten, bedrijven doen er zaken mee,” zegt Fokkema. Hij bestempelt de Brainportregio als een van de koplopers op het gebied van additive manufacturing. In een straal van 30 kilometer rond Eindhoven zijn er niet minder dan 70 organisaties die AM aanbieden. De regio staat wereldwijd in de top 5 met de meeste patenten op het gebied van AM. En er is veel kennis en expertise op het vlak van materialen, mechatronica en design. “Drie competenties die belangrijk zijn om zich te doen gelden.” Dit is een ecosysteem van meer dan 200 bedrijven. De Brainport Industries Campus is volgens de business development manager de kers op de taart. Hier vindt de samenwerking plaats om de transitie die AM mogelijk maakt, vorm te geven. Brainport Development wil dit netwerk rond additive manufacturing verder ontwikkelen en versterken. “Wij zorgen voor strategische samenwerkingen.”

Gateway to 200+ AM suppliers

De Brainportregio presenteert zich op Formnext in hal 12 met de slogan Gateway to 200+ AM Supply Chain Partners (klik hier voor het overzicht van de deelnemers). Bezoekers komen op de stand direct in contact met onder meer elf exposanten op de stand. Dat is echter slechts een klein deel van het hele AM ecosysteem in Brainport Eindhoven, dat dus uit zo’n 70 bedrijven bestaat waarvan een deel al met een eigen stand op de beurs in Frankfurt aanwezig is. Met de fieldlabs K3D-Addfab, AMcubator en MM3D in het hart van het AM Hub heeft de regio het nodige te bieden als het om additive manufacturing gaat. Daarom heen zit de schil van OEM’s op AM-vlak, printservicebedrijven, organisaties op het vlak van post-processing, software-ontwikkelaars, materiaalbedrijven en -kennisinstellingen en onderwijsinstellingen die zich op de ontwikkeling van jong talent richten. Brainport

Nederlandse automotivesector bezoekt Formnext

De deelnemers aan de missie van RAI Automotive NL brengen donderdag een bezoek aan het Continental Competence Center for 3D Printing. (Foto Continental)

Activiteiten op Formnext

Op dinsdag 15 november, de eerste beursdag, wordt om 4 uur ’s middags een nieuw Europees project gelanceerd. Hieraan doen 35 organisaties mee. Het project heeft een budget van € 14 miljoen, waarvan € 10 miljoen subsidie van Europa. De dag erna, woensdag 16 november, wordt op Formnext een delegatie van RAI Automotive NL ontvangen. Deze missie van het Nederlandse automotive netwerk wordt georganiseerd door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Brainport Eindhoven in samenwerking met RAI Automotive Industry NL. Het doel is het kennisniveau omtrent 3D printen te verhogen en bedrijven in contact brengen met elkaar. De delegatiedeelnemers bezoeken ’s ochtends de beurs; ‘s middags vanaf 4 uur krijgen ze een speciaal programma gepresenteerd. Hugo da Silva (VP Covestro AM), Mathieu Pérennou (AM Solutions Director bij Hexagon Manufacturing Intelligence en Pieter Rijssenaars van Dimanex spreken over respectievelijk materialen als brandstof voor additive manufacturing, de stap van design for AM naar echte onderdelen en hoe digitale supply chains voor rust zorgen in turbulente tijden. De tweede dag van de missie, donderdag, brengt de delegatie een bezoek aan het Continental Competence Center for 3D Printing in Karben. De Duitse automobieltoeleverancier werkt hier aan de integratie van additive manufacturing in de productieprocessen. Tijdens het bezoek ligt de nadruk zowel design voor als de productie met additive manufacturing.

Netwerken op Europees vlak

Tijdens de derde beursdag van Formnext tekent de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) voor de organisatie van het internationale matchmaking event voor additive manufacturing. Dit evenement is gericht op een breed spectrum van bedrijven, universiteiten en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in samenwerking op zakelijk, technologisch en onderzoeksgebied en in het uitwisselen van nieuwe projectideeën. Bezoekers die zich registreren kunnen de 17e november op Formnext in contact komen met potentiële partners. Lukt het die dag niet, dan kunnen de deelnemers na de beurs eventueel een online meeting organiseren. Registreren kan via deze website.

Foto: Een voorbeeld hoe de AM-expertise te integreren in andere productietechnologie is dit groot manifold, geproduceerd door De Valk Machinefabriek samen met een aantal partners voor ASML.

Back to top button