Applications

3D printen voor de hightech industrie

Enkele toeleveranciers aan de hightech machinebouw in Brainport Regio laten zien dat je 3D printen al heel goed kunt inzetten. De wijze waarop ze dat doen, toont eveneens aan dat zowel een 3D printer van nog geen 6 mille alsook een 3D metaalprinter van meer dan een miljoen euro, beide hun plek verdienen in de maakbedrijven.

Machinefabriek De Valk en NTS weten sterke kanten van 3D printen effectief te benutten

Machinefabriek De Valk heeft samen met een aantal andere toeleveranciers een complex manifold gebouwd, die water over 35 uitgangen verdeelt zonder dat er wervelingen ontstaan. Het grootste deel van het manifold is geprint op de Metalfab1 van Additive Industries. Want zonder 3D metaalprinten kun je niet aan de specs van de opdrachtgever voldoen, in dit geval ASML, ontdekten de engineers van Tegema. De belangrijkste les van dit project is, zo zegt John Hagelaars van Machinefabriek De Valk, dat je als toeleverancier dit niet in je eentje kunt realiseren. 3D metaalprinten mag dan wel de cruciale technologie zijn voor de productie van dit onderdeel, AM kan niet zonder de conventionele bewerkingstechnieken. En dus heb je de totale supply chain nodig.

Lees het artikel over hoe dit manifold gemaakt is

Het manifold waaraan meerdere toeleveranciers hebben meegewerkt.

NTS 3D print complexe mock-up om assemblage te testen

Het tweede voorbeeld in de maart editie van 3D Print magazine is van NTS. Nog voordat de designs voor een complexe module voor een van de klanten waren vrijgegeven, printte NTS al een mock-up om in de praktijk te testen of de module geassembleerd kan worden volgens de regels. Dat leverde vroegtijdig in het project enkele cruciale verbeterpunten op; nog voor de designs bevroren werden. De 140 onderdelen zijn vooral geprint op meerdere Ultimaker S5.

Lees het artikel over hoe NTS de filament printers dagelijks inzet

NTS zet de Ultimaker s% 3D printers tegenwoordig ook in voor het maken van tooling voor de assemblage-afdeling. Dat vervangt het freeswerk (rechts).

AM vindt de weg naar de hightech industrie

Wat tonen deze twee praktijkvoorbeelden van 3D printen aan? Additive manufacturing vindt zijn weg naar de hightech maakindustrie. Samenwerking in de supply chain is misschien wel belangrijker dan ooit. Daarnaast toont de case bij NTS aan dat je niet per se geavanceerde 3D metaalprintsystemen nodig hebt. Maakbedrijven kunnen al flinke stappen zetten met degelijke FDM printers, die niet veel meer kosten dan enkele gereedschaphouders en klemmen. Hier moet veel meer aandacht voor komen. Staar je niet blind op de metaalprinters; begin met een industriële FDM-printer, leer denken in additief maken, ontdek wat het betekent als je binnen een dag tooling print; dan volgt de metaalprinter over enkele jaren vanzelf wel. En stap af van het idee dat alles wat sterk moet zijn, van metaal moet worden gemaakt. Kunststoffen kunnen meer aan dan je denkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier de nieuwe editie online of download de pdf file. Bezoekers van RapidPro (13 en 14 maart) en Machineering (27-29 maart) vinden op de beurs de hardcopy.

Back to top button