Flam3D

De Benelux toont zich sterk in 3D printing met the AMbigram

3D geprint duurzaam paviljoen resultaat samenwerking

Op de Formnext 2022-beurs in Duitsland – de grootste 3D-print beurs ter wereld – wordt de Benelux regio niet alleen vertegenwoordigd op de grootste groepsstand, maar ook met de grootste demonstrator ooit. Flam3D onthulde er namelijk een giga-demonstrator met naam The AMbigram. Meer dan 30 Vlaamse en Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen bouwden samen aan één impressionante koepelstructuur van 24 m². The AMbigram is daarmee een sprekend bewijs van het potentieel van 3D printing én van de sterkte van het lokale ecosysteem.

De hamvraag: waarom?

Met het demonstratieconcept wil Flam3D 3D printing verder bekendmaken bij potentiële gebruikers. Via the AMbigram kan de netwerkorganisatie meer dan 130 ge-3D-printe stukken demonstreren, zowel in kunststof als in metaal, en in 15 verschillende 3D-printtechnieken. Bovendien illustreert de futuristische koepelstructuur enkele van de voordelen die Additive Manufacturing (AM) biedt om een concurrentieel voordeel te behalen: vormvrijheid, zonder in te boeten aan stevigheid; extra flexibiliteit in het design en ook herbruikbaarheid. Flam3D doet verschillende beurzen en events per jaar en normaalgesproken is een individuele beursstand bijna nooit recycleerbaar, maar the AMbigram is dat wel. Niets ervan belandt in de vuilbak. Aanleiding genoeg dus om ook te spreken over het potentieel van 3D printing in relatie tot duurzaamheid.

Mooie samenwerking

The AMbigram is een indrukwekkende verwezenlijking van meer dan 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in Additive Manufacturing, zowel in Vlaanderen als Nederland: 3D&I, 3iD, 3D Maastricht, AMPC Solutions, AMR Europe, Bekking 3D, BUDA::lab, Buhlmann, Bulcke Technical Printing, Centexbel, Deceuninck, Design8, ESMA, FabLab Leuven, Formando, Guaranteed, Howest, Inzert 3D, KU Leuven, Materialise, MX3D, Odisee, OMD3D, Parts on Demand, Poly Products, QDP, Seido Systems, Thomas More Hogeschool, Valcun, Universiteit Gent, VDAB en Hogeschool Windesheim.

De toekomst van the AMbigram

Na de première op de komende Formnext-beurs, zal het demonstratieproject meerdere jaren rondreizen naar beurzen en events in binnen- en buitenland. Begeleid door een bijhorende interactieve VR-visualisatie en persoonlijke duiding zal de Additive Manufacturing-technologie en het mogelijk gebruik ervan verder worden toegelicht. De AMbigram zal tevens tussen de verschillende beurzen door voor het grote publiek te bewonderen zijn op informatieve locaties om op die manier ook het grote publiek te blijven ‘informeren en inspireren’ om 3D printing zinvol in te zetten. Eerstvolgende afspraak? AM for Production , op 29 en 30 maart 2023 in ’s-Hertogenbosch.

Source
Flam3D
Back to top button