3D printmarkt

Fried Vancraen opent RapidPro 2021 op Brainport Industries Campus

Oprichter Materialise opent voor de 2e keer RapidPro

Fried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise, opent RapidPro 2021. Het is de tweede keer dat hij op de eerste dag de keynote lezing geeft. Eerder al in 2015 opende de grondlegger van Materialise de beurs. Voor de eerste keer vindt RapidPro dit jaar op de Brainport Industries Campus plaats.


Zes jaar nadat 3D print pionier Fried Vancraen RapidPro opende met een vlammende keynote lezing, komt hij opnieuw naar de beurs. In 2015 betoogde hij dat het tijdperk waarin prototyping de killer app voor 3D printen was, voorbij is. “We moeten naar de productie gaan”, was de boodschap voor de RapidPro bezoekers in 2015. Fried Vancraen noemde toen medische implantaten de eerste toepassing waarbij de productie gaat verschuiven van traditionele technieken naar additive manufacturing, enkel omdat dit meer waarde aan het product toevoegt. Materialise had toen net de eerste stappen gezet op het vlak van 3D metaalprinten.

Materialise topman geeft keynote lezing tijdens event

Tempo van kleine stappen vooruitgang opvoeren

Begin dit jaar zei de Materialise topman dat kwaliteitscontrole en betrouwbaarheid de grootste noden van de AM industrie zijn. In een interview op de website van Materialise, waarin hij terugblikt op de voorbije 30 jaar, zegt Fried Vancraen: “Er is een dominante behoefte aan betrouwbaarheid.” Hij gelooft in het vasthouden van het tempo van continue prestatieverbetering terwijl de kwaliteitscontrole stabiel blijft. Naast de kwaliteitsparameters is ook de kostenreductie bij de productie van grote volumes een uitdaging waar de 3D-printsector nog aan kan werken. “Het is een continu proces van 30 jaar geweest, waarin elk jaar kleine stapjes zijn gezet. We moeten het tempo van de kleine stappen kunnen opvoeren als we willen groeien en snel willen blijven groeien.”

Duurzaam door minder materiaalverspilling

Het tweede thema dat hoog op zijn agenda staat, is duurzaamheid. Vorig jaar gaf Fried Vancraen tijdens de presentatie van een aantal innovatieve producten toe dat 3D printen niet altijd zo duurzaam is als de sector wil doen geloven. Daar moet aan gewerkt worden door bijvoorbeeld het energieverbruik terug te dringen maar vooral door minder materiaal te verspillen. Daarvoor heeft Materialise de Bluesint technologie ontwikkeld, waarmee het poederafval tijdens het SLS printen verkleind wordt. Met Bluesint PA12 kan Materialise tot 100% van het poeder dat niet gesinterd wordt, hergebruiken.

Vorig jaar leidde Fried Vancraen koning Filip rond door de vestiging in Leuven. Materialise vierde toen het 30-jarig bestaan.

Mikrocentrum organiseert RapidPro op 8 en 9 december. de nadruk ligt op digitale productie. Het evenement is onderdeel van de 3D Deltaweek, die een dag eerder aftrapt met onder andere een 3D R&D dag.

FOTO: Frien Vancraen tijdens RapidPro 2015.

Back to top button