3D printmarkt

MT3D investeert in tweede 3D metaalprinter

Opnieuw Eplus3D machine voor Vlaams bedrijf maar nu met twee lasers

Metal Technics 3D in Kuurne heeft onlangs de tweede 3D metaalprinter van Eplus3D in gebruik genomen. Het gaat om de EP-M260 met twee lasers. Er is dit keer voor een dual laser machine gekozen om de doorlooptijd te halveren.


Het is de tweede machine die MT3D van de Chinese fabrikant gekocht heeft. Twee jaar geleden ging het om de EP-M250 met een enkele laser. Dit keer is gekozen voor het nieuwe model met twee lasers omdat MT3D, zo zegt Thomas Bosschuyt in een blogpost op de website van de fabrikant, men aan een project werkt met tamelijk hoge blokken die geproduceerd moeten worden.

Halvering productietijd

De kleinere EP-M250 bood eigenlijk net te weinig capaciteit. “Daarom zijn we overgestapt op een grotere machine met twee lasers, wat onze productietijden verdubbelt. Als we het bouwplatform volledig vullen, kostte het bij de EP-M250 duurt ongeveer 13 dagen en met deze machine EP-M260 dual laser, duurt het volledige ongeveer 6 dagen, dus dat is de helft van de productietijd.” Metal Technics richt zich op een brede range producten, waaronder prototypes maar ook producten met conformal cooling.

Meer flexibiliteit

Doordat de Vlaamse AM-specialist nu over twee machines met verschillende platformen en doorlooptijden beschikt, heeft het de flexibiliteit vergroot. Hierdoor kan het zowel grotere als kleinere productieruns in een zo kort mogelijke doorlooptijd afwerken. De machine van E-Plus3D heeft een bouwplaat van 266 bij 266 bij 390 mm en wordt gebouwd met een enkele laser (500W) of dual laser (1000W). Met deze laatste versie bouwt de machine tot 55 cm3 metaal op per uur. Tijdens het AM-proces kan men het filter verwisselen.

Back to top button