Applications

Amerikaanse automobieltoeleverancier gaat tooling printen op SLM 280

Formetrix L-40 poeder onderscheidt zich met eigenschappen en printgedrag

De start-up divisie van een van de 100 grootste automobieltoeleveranciers in Noord-Amerika investeert in een SLM 280 metaalprinter. Daarmee zullen jaarlijks honderden  vormgereedschappen worden geproduceerd op basis van Formetrix L-40 poeder. Dit materiaal combineert goede eigenschappen met goede 3D printbaarheid.


De koper van de SLM 280 3.0 Production Series 3D metaalprinter is MacLean Additive. Dit is de AM start-up van MacLean-Fogg Component Solutions, een van de grotere toeleveranciers aan de Amerikaanse auto-industrie en onderdeel van een groep met wereldwijd 35 productielocaties en een omzet van $1 miljard. MacLean Additive heeft een gepatenteerd poeder in handen, Formetrix L-40. Dit is een gereedschapsstaallegering die hardheid, ductiliteit, sterkte en goede 3D printbaarheid combineert.

Formetrix poeder en SLM Solutions machine basis voor groei van nieuwe AM business

Prijsdoorbraak dankzij bijzonder materiaal

Het Formetrix poeder wordt ingezet voor onder andere spuitgietmatrijzen, warm-omvormmatrijzen, aluminium gietmatrijzen en voor het verwerken van speciale materialen. De hardheid bedraagt na het 3D printen 46 tot 52 HRC, de ductiliteit is 10%. Het materiaal is ontwikkeld door het Amerikaanse Formetrix, dat afgelopen voorjaar werd overgenomen door MacLean-Frogg. Met deze overname heeft de toeleverancier de basis gelegd om verder te groeien als toeleverancier van AM-componenten aan niet alleen de automobielindustrie, maar ook de bouw-, vrachtwagen- en agri-industrie. Bij de overname in mei zei MacLean-Frogg CEO Duncan MacLean dat de Formetrix poeders een kostendoorbraak in AM opleveren die anderen voor onmogelijk houden. Formetrix was oorspronkelijk een spinn off van Nanosteel.

Serieproductie start

De start-up heeft al meerdere gereedschappen voor uiteenlopende sectoren 3D geprint met Formetrix L-40 op machines van SLM Solutions. “Enkele van de meest innovatieve toepassingen van Formetrix L-40 poeder zijn ontwikkeld en geprint met SLM-machines. Deze bewezen prestaties maakten SLM-machines perfect geschikt voor onze eerste productielijnen”, aldus Greg Rizzo, Vice President en General Manager van MacLean Additive.  De keuze voor de SLM machine heeft mede te maken met het open systeem van de Duitse fabrikant, waardoor de parameters volledig voor het poeder geoptimaliseerd kunnen worden. De machine komt te staan in een van de MacLean Additive’s ontwerp- en productiecentra in de regio Detroit. Van hieruit start de serieproductie van klantspecifieke matrijzen, waarvan er enkele honderden per jaar geprint zullen worden.

Back to top button