3D printmarkt

SLM Solutions vervijfvoudigt verkopen AM-systemen

Concern houdt vast aan 15% groei van de omzet in 2021

De interesse voor de met 12 lasers uitgeruste NXG XII 600 metaalprinter van SLM Solutions overtreft de verwachtingen van Duitse bedrijf. En die waren al hooggespannen, zegt Sam O’Leary, CEO, bij de presentatie van de Q1 cijfers. Die laten een lichte omzetdaling zien maar een forse groei van de orderportefeuille dankzij een vervijfvoudiging van de orderintake.


De omzet van SLM Solutions is in de eerste drie maanden van 2021 gedaald naar €15,4 miljoen (vorig jaar €17,8 miljoen). Het verlies EBITDA) verbeterde tot €2,1 miljoen. Het positieve in alle cijfers zit in de omvang van het aantal afgesloten orders. SLM Solutions sloot in Q1 voor €13,4 miljoen aan nieuwe orders af, bijna een vervijfvoudiging vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Interesse in nieuwe NXG XII 600 metaalprinter overtreft verwachtingen

De orderportefeuille van de Duitse producent van 3D metaalprinters groeit fors.

Groei voor heel 2021

Door de goede verkopen is de orderportefeuille op jaarbasis gegroeid tot €31,8 miljoen (een plus van €8,1 miljoen). Dankzij deze goede resultaten durft het management vast te houden aan de verwachting dat de omzet dit jaar met minstens 15% zal toenemen. “Een aanzienlijk deel van de orderportefeuille zal in de komende maanden resulteren in omzet. We verwachten een versnelling van onze groei, vooral in de tweede helft van het jaar”, zegt Sam O’Leary. “Een belangrijke aanjager van deze groei is de commercialisering van de NXG XII 600 die onze al hooggespannen verwachtingen blijft overtreffen.”

Nieuwe AM-systeem zorgt voor sterke binding met klant

SLM Solutions laat weten dat het een memorandum of understanding heeft getekend met een grote OEM’er uit de energiesector voor de bestelling van de grote metaalprinter. Ook met andere klanten zijn dergelijke principeovereenkomsten gesloten. De onderhandelingen over twee van deze overeenkomsten bevinden zich in de laatste fase. Zodra SLM Solutions duidelijk gedefinieerde doelen haalt met de nieuwe metaalprinter, worden deze overeenkomsten omgezet in orders. Er zouden al voor 10 machines toezeggingen zijn gedaan. Sam O’Leary zegt dat de doorlooptijd van de verkopen van deze systemen meerdere kwartalen duurt, maar als een klant eenmaal voor de grote metaalprinter  van SLM Solutions kiest, de drempel om nog te veranderen extreem hoog is. Klanten stemmen namelijk de complete architectuur van het productiesysteem af op additive manufacturing met de 12 laser machine.

Doorbraak in railtransport

Ondertussen ontwikkelt de machinebouwer ook de kleinere AM-systemen verder, zoals de SLM 280. Zo liet het in de toelichting op de cijfers weten dat er flinke productiviteitsverbeteringen zijn behaald in verschillende applicaties voor de automobielindustrie. En met Wabtec is een doorbraak bereikt in het 3D metaalprinten van onderdelen voor het railvervoer.

Samen met Safran heeft SLM Solutions onlangs een doorbraak bereikt in het 3D printen van een landingsgestel.

Extra kapitaal nodig om groei te financieren

Om de groei te financieren maakt SLM Solutions van de mogelijkheid gebruikt om de tweede trance van een converteerbare obligatie uit te geven. Hiermee haalt het bedrijf €15 miljoen op. Daarmee gaat het de productie van de NXG XII 600 machine opschalen én het verkoop- en servicenetwerk uitbreiden.  

Back to top button