Technology

OR Laser: lasercladden met draad én poeder via één nozzle

Formnext biedt nog meer 3D metaalprinttechnologie die laagdrempelig is. OR Laser presenteert op de beurs in Frankfurt de samen met het Fraunhofer ontwikkelde Direct Metal Deposition systeem (DMD). Bijzonder hieraan is de nozzle voor de laserkop. Deze kan zowel voor draad- als poeder verwerken. GE Power is een van de eerste bedrijven die het systeem heeft getest.

 

Laagdrempelig DMD systeem

OR Laser is een Duitse onderneming die al sinds 1997 industriële lasertoepassingen ontwikkelt. Dat is onder andere gebeurt voor de metaal- en kunststof verwerkende industrie. De laatste 3 jaar heeft het bedrijf gewerkt aan 3D metaalprint toepassingen. Daarbij is onder andere samengewerkt met het Fraunhofer Instituut, dat op meerdere fronten aan AM technologie werkt. Doel was om een systeem te ontwikkelen dat de drempel om in direct metal deposition verlaagt.

Lasercladden met draad en poeder: 10% efficiënter

 

OR Laser
Uniek aan de nieuwe nozzle is dat deze zowel poeder- als draadtoevoer aan kan. (Foto: OR Laser)

Op Formnext in Frankfurt demonstreert OR Laser een wat men zelf noemt laagdrempelig systeem voor bedrijven die in 3D metaalprinten willen stappen. Voor de Diodenline, een lijn hardware producten van OR Laser, is samen met het Fraunhofer een nieuwe nozzle voor de laserkop ontwikkeld. Dankzij de nieuwe nozzle kan de gebruiker zowel met draad als met poeder werken tijdens het lasercladden. Dat levert volgens het bedrijf een 10 keer hogere efficiency op, vergeleken met andere claddingsystemen. De nozzle wordt geleverd samen met een mobiele unit en een compleet nieuw ontwikkeld softwarepakket. Deze combinatie van verschillende materiaaltoevoeren via een nozzle wordt voor het eerst op deze manier toegepast in een lasercladsysteem. GE Power heeft als een van de eerste bedrijven de nieuwe technologie heeft getest. Het bedrijf past de nieuwe technologie inmiddels toe. De Diodenlijn bestaat uit systemen met maximaal 450W laservermogen (120W het laagste). Het mobiele systeem leent zich onder andere voor reparatiewerk aan matrijzen en andere grote gereedschappen.

OR Laser(technologie), dat wereldwijd 6 eigen vestigingen heeft, staat op Formnext op stand E70.

Back to top button