ApplicationsTechnology

SDD toont mogelijkheden on-demand printen voor machinebouw

Wie vorige week op Metavak goed keek, zag een mooie toepassing van FFF printen in de machinebouw. SDD, dat modules voor de grote printerfabrikanten bouwt, liet een module voor Canon zien waarin liefs 83 3D geprint onderdelen verwerkt zijn.


SDD, het moederbedrijf van AMR Europe, is een van de koplopers in de Nederlandse machinebouwers, als het om de toepassing van 3D printen gaat. Geen complexe, kostbare metaalprinttechnologie, maar relatief eenvoudige maar wel functionele FFF printtechnologie. Voor veel onderdelen die machinebouwers nodig hebben, volstaat deze.

Alles bij elkaar 3D print SDD 83 onderdelen voor deze module voor industriële kopieersystemen.


Minimale supply chain

In de compacte Press Trim Module voor industriële copiers gebruikt SDD de printtechhnologie om on demand onderdelen te 3D printen. Denk hierbij aan afdekplaatjes, koppelstukken, verbindingsonderdelen. Componenten die niet altijd mechanisch zwaar belast worden, maar wel een functionele rol spelen in de module. Door ze zelf te 3D printen op de Cubicon of Markforged 3D (de belaste onderdelen) printers in standaard materialen of met vezelversterkte kunststoffen, verkort SDD de supply chain voor deze componenten tot de minimale afstand: de 3D printafdeling in de eigen fabriek in Emst.


Europese lancering nieuwe Cubicon

Dochterbedrijf AMR Europe liet op Metavak overigens de definitieve productieversie van de Cubicon Dual Plus S30i 3D printer zien geschikt voor het 3D printen van technische kunststoffen zoals PEEK, A100 (eigen Cubicon materiaal), carbon gevulde materialen en polycarbonaat, naast een aantal supportmaterialen. Deze industrial grade FFF printer weegt zo’n 110 kilogram. De Koreaans 3D printerfabrikant heeft deze machine vorig jaar op Formnext voor het eerst gepresenteerd, “We hebben de machine getest en nog een aantal verbeterpunten aangegeven. De fabriek in Azië heeft deze doorgevoerd, waarna we de distributie van de machine kunnen starten”, aldus. AMR Europa heeft de distributierechten in Europa voor de Cubicon 3D printers en zoekt in verschillende landen nog dealers. “We kunnen ben een exclusief afzetgebied garanderen.“ De 3D printer, de eerste van Cubicon met dubbele nozzles, heeft een printbed van 300 bij 300 mm, geschikt over watergekoelde printkoppen. Een extruder is bestand tegen temperaturen tot 500 graden C, de tweede tot 260 graden C. De bouwkamer kan verwarmd worden tot 80 graden.

Back to top button