ApplicationsTechnology

Showcase machinebouw op Formnext

De machinebouw is een van de sectoren die vandaag al kan profiteren van additive manufacturing. De VDMA Werkgroep Additive Manufacturing laat dit jaar tijdens Formnext voorbeelden zien van de meer dan 200 leden uit de Duitse machinebouw die zijn aangesloten.


Denkbare toepassingen zijn er legio. Bijvoorbeeld de on demand productie van onderdelen voor in de montage van machines. Of het 3D printen van spare parts, iets dat in Frankfurt met name door Daimler Buses getoond zal worden, in het geval van het automotiveconcern dan voor bussen. Of via designaanpassingen heel nieuwe functies voor componenten bedenken.

daimler 3d print
Daimler Busses zet3D printen al enige tijd in voor de productie van reserve onderdelen. (Foto’s Daimler Buses)


Businesscases vanuit drie invalshoeken

De VDMA werkgroep AM, een van de inhoudelijke partners van de beurs in Frankfurt, toont dit jaar tijdens Formnext de industriële inzet van AM in de Duitse machinebouw. Dit gebeurt in de VDMA Showcase Area in hal 12.0 B01. De leden hebben hiervoor bijzondere toepassingen ingediend. Deze zijn onder te verdelen in drie groepen: de realisatie van nieuwe functies; de bijdrage die 3D printen levert aan duurzame productie en tot slot de meerwaarde in de supply chain van de machine-industrie. Businesscases op al deze drie vlakken worden aan de bezoekers verduidelijkt.

Digitale supply chains en cyber security

Op de tweede beursdag gaan op Industry Stage, een van de drie podia op Fromnext, sprekers van Daimler Buses dieper in op de digitale supply chain en hoe je hierin het intellectual property beschermt. Ze doen dit aan de hand van de real life case die Daimler Buses is. De Duitse bussenbouwers zet immers 3D printen in voor de productie van spare parts. De sprekers belichten dit zowel vanuit de technische kan van 3D printen als vanuit de logistiek van een bussenbouwer. Aansluitend is er een forumdiscussie over de supply chain inclusief cyber security en bescherming van IP. Dan komt onder andere Chris Adkins van Materialise aan het woord, naast Moritz Kolter van RWTH Aachen. Beide sessies zijn zowel fysiek in Frankfurt als online te volgen.

Back to top button