Technology

Wayland Additive verkoopt eerste Calibur3 metaalprinter in Canada

Britse startup wil met NeuBaum technologie grenzen verleggen

Het Britse Wayland Additive heeft de eerste Calibur3 EBM metaalprinter nog voor de fysieke lancering verkocht aan het Canadese Exergy Solutions. Wayland Additive heeft de elektronenstraal technologie voor additive manufacturing verbeterd en past deze toe in het Calibur3 AM-systeem. De Canadese klant is actief in de olie- en gasindustrie en gaat op het AM-systeem het Vibenite hardmetaal verwerken.


Wayland Additive lanceert deze week officieel de Calibur3 EBM metaalprinter. Het Britse bedrijf heeft het elektronenstraal AM proces naar eigen zeggen verbeterd. De NeuBeam technologie pakt een aantal zaken anders aan waardoor het een stabieler proces is dan traditioneel elektronenstraal AM én zich duidelijk profileert ten opzichte van laserpoederbed technologie. De principes voor de NeuBaum technologie komen uit de halfgeleiderindustrie. De geïntegreerde in-process monitoring zorgt ervoor dat de productie van elk onderdeel volledig traceerbaar is.

Dankzij in-process monitoring kan Wayland Additives het hele printproces documenteren.

Drie voordelen

Met name de productiviteit, de geringe interne spanningen in het werkstuk en het open materiaal systeem zijn drie in het oog springende voordelen van de NeuBeam technologie. Omdat de hoge temperatuur van de elektronenstraal enkel in het onderdeel komt en niet in het hele poederbed, komen de onderdelen spanningsvrij van de machine, ontstaat er geen sinter cake rond het onderdeel en blijft het energieverbruik beperkt. De NeuBeam technologie in de Calibur3 is materiaal agnostisch. En dat is voor de Canadese klant een van de redenen geweest om voor het nieuwe systeem te kiezen.

Hardmetaal printen voor olie- en gas

Exergy Solutions is een engineeringbedrijf, dat onder andere voor de olie- en gasindustrie en de mijnbouw werkt. Het ontwikkelt en bouwt labschaal en pilotinstallaties voor R&D toepassingen. In  2019 heeft het in Calgary het X-Lab geopend, een proeftuin voor additive manufacturing inclusief post processing van de onderdelen. Hier komt de Calibur3 te staan. Exergy Solutions gaat op het systeem het Vibenite hardmetaal van VBN Components 3D printen. Deze materiaallijn wordt gekenmerkt door de hoge zuiverheid, slijtvastheid en hardheid dankzij het hoge carbidegehalte. Er ontstaan tijdens het 3D printen geen insluitingen en volledige hardheid over de hele lengte van het onderdeel. 

De eerste Calibur3 EBM metaalprinter komt in Canada te staan.

Grote oppervlakken slijtvast printen

Dave Waldbillig, directeur Advanced Manufacturing bij Exergy, zegt de Calibur3 metaalprinter en Vibenite vooral te willen gaan gebruiken voor het printen van grote componenten. “De investering in de technologie van Wayland betekent dat we een overtuigende oplossing kunnen presenteren voor de slijtage-uitdagingen van onze klanten. De samenwerking combineert de hoge slijtvastheid en taaiheid van de Vibenite materialen met het grotere bouwvolume en de snelheid van het NeuBeam proces, en de ondersteuning van Exergy Solution op het gebied van applicatie-engineering.” De investering wordt ondersteund vanuit het Canadese programma Next generation Manufacturing Canada (NGen). Hiermee wil de Canadese overheid de industrie helpen op wereldschaal te kunnen blijven concurreren.

Back to top button