Applications

MIMO Technik kwalificeert aluminiumpoeder voor Boeing

3D geprinte aluminium onderdelen voldoen aan alle eisen van vliegtuigbouwer

Het Amerikaanse MIMO Technik heeft het AM-proces én onderdelen gekwalificeerd om toe te mogen leveren aan Boeing. Dat heeft het AM-bedrijf gedaan op meerdere SLM 500S machines van SLM Solutions. Het gaat om aluminium onderdelen (ALSi10Mg).


MIMO Technik heeft in Californië een Print Metal center ingericht. Van hieruit ontwikkelt het en levert AM-onderdelen toe aan onder meer de ruimte- en luchtvaartindustrie, defensie en de motorsport. In het AM-centrum staan inmiddels 3 SLM 500 AM-systemen, met elk vier lasers, 3 SLM 280 Twin systemen met elk 2 lasers en nog een SML 125 HL. In 2014 heeft het de eerste machine van SLM Solutions gekocht.

SLM 500

Betekenis open architectuur

Op de grootste machines heeft men aluminium onderdelen geproduceerd die voldoen aan de eisen die Boeing stelt en dat in een reproduceerbaar proces. Hierbij is het bovendien gelukt om de performance van de machines te verhogen. Volgens MIMO technik en SLM Solutions ligt de productiviteit een factor 5 tot 10 hoger dan de benchmark in de AM-industrie. Dat is mede te danken, zegt Jonathan Cohen, CEO en Co-founder van MIMO Technik, aan de open architectuur van de Duitse machines. “Dankzij hun open parameters, open architectuursysteem en engineeringspirit kunnen wij onze processen verfijnen en in kritische systemen onderdelen maken die aan de hoogste normen voldoen. Van structuren tot elektronica, het hele systeem is aanpasbaar om de gewenste resultaten te bereiken. De open architectuur van SLM is een sleutelcomponent geweest in ons succes.”

Volgende stap: Scalmalloy

SLM Solutions bestempelt de productiviteit die de Amerikaanse onderneming uit de machines haalt als bijna ‘unreal’.  “Het resulteert in een ongelooflijk competitief voordeel voor MIMO Technik”, aldus Simon Merkt-Schippers, EVP of Product Management bij de Duitse producent van 3D metaalprintsystemen. Door de productiviteit verder op te voeren, verbetert de waarde propositie van het AM-bedrijf als het om additive manufacturing van luchtvaartonderdelen gaat. De volgende stap in de roadmap van het bedrijf is het kwalificeren van de hoogsterkte aluminiumlegering voor Boeing, zoals Scalmalloy.

Back to top button