Top story

Zonder automatisering maakt 3D printen geen kans in de productie

Anthony Graves (HP) legt uit waarom automatisering en MES onmisbaar zijn voor additive manufacturing

Additive manufacturing kan pas breed landen in de maakindustrie als de sector erin slaagt het hele proces te automatiseren, alle machines aan elkaar te koppelen en er een MES-systeem is voor het orkestreren van de volledige workflow. Dat zijn de voorwaarden om de productie met 3D printen op te kunnen schalen en te integreren in bestaande workflows, zegt Anthony Graves, directeur HP Digital Manufacturing.


Graves geeft zijn visie op de stappen die nodig zijn om additive manufacturing daadwerkelijk op te schalen in een gesprek dat Carlos Zwikker, commercieel directeur van AM-Flow, met de HP topman had tijdens Formnext. Het videogesprek is nu vrijgegeven. Anthony Graves kan bogen op een lange staat van dienst in de maakindustrie. Zo is hij co-founder geweest van CAM-ontwikkelaar HSMWorks en later van Fast Radius, het Amerikaanse online maakbedrijf. Sinds 2019 werkt hij bij HP.

Niks speciaals meer als je gaat produceren

Ten opzichte van CNC-frezen en spuitgieten heeft additive manufacturing zich steeds “speciaal” gevoeld vanwege de unieke mogelijkheden. Fabrikanten hebben zich nooit gerealiseerd dat ze met echte productie bezig zijn, vertelt Graves in het gesprek. De grote OEM’ers die nu de technologie willen integreren in hun productieprocessen, kunnen zich echter niet de luxe veroorloven om te experimenteren. “Nu de technologieën volwassen worden, zeggen de grotere bedrijven oké, we moeten serieus naar additive kijken. Hierdoor wordt AM de wereld van certificeringen binnengetrokken, van validatieprocessen, moet alles gecontroleerd worden waarover men zich tot nog toe geen zorgen hoefde te maken.”

Automatisering noodzakelijk

De noodzaak om te automatiseren wordt nu pas actueel in de AM-industrie. Deze knelpunten moeten eerst opgelost worden, aldus de digital manufacturing strateeg bij HP. HP is daarom partner in het OPC UA consortium. Anthony Graves roept alle partijen op om mee te werken aan het digitaal koppelen van alle machines en andere systemen in de AM-workflow. Software, vision systemen en automatisering, dat in zijn ogen de volgende bouwstenen waarmee bedrijven als ZiggZagg hun 3D printactiviteiten kunnen opschalen. Zonder automatisering van de vervolgstappen na het 3D printen, kun je de technologie niet integreren in de bestaande productieprocessen, zo is zijn overtuiging.

AM is de eerste productietechniek waarbij orders voor verschillende klanten in één buildjob worden gecombineerd

Automatisering moet grote aantallen unieke producten kunnen handlen

Want additive manufacturing is, zo legt Graves verder uit, de eerste productietechnologie waarmee onderdelen voor concurrerende klanten in één buildjob worden geproduceerd. Dat gebeurt met nog geen enkele andere technologie. . “Je kunt geen onderdelen kosteneffectief produceren als je geen orders combineert”, zegt hij. Het betekent wel dat je de producten na het 3D printen efficiënt moet scheiden. Pas als je die stap automatiseert, zoals AM-Flow doet, kun je de productie aan die los komt als bijvoorbeeld een automobielfabrikant interieurdelen gaat personaliseren met 3D printen. De automatiseringssystemen moeten kunnen omgaan met grote volumes allemaal unieke onderdelen en die correct sorteren voor de vervolgstappen. “Je hebt een systeem nodig dat alle post processing stappen verbindt.”

“Connecting all the dots”, zo zegt Carlos Zwikker van AM-Flow het in zijn gesprek met de HP topman.

In 3D Print magazine van maart kun je een uitgebreid artikel lezen over hoe AM Flow de AM-processtappen na het 3D printen automatiseert, samen met onder meer partners als Oqton. Nog geen abonnee? Aanmelden kan hier.

Back to top button