3D printmarkt

3D Printer Solutions sales partner in de Benelux voor Meltio

Spaanse 3D metaalprinttechnologie sluit aan bij doorsnee metaalbedrijf

3D Printer Solutions is de officiële salespartner in de Benelux voor het Spaanse Meltio. Het bedrijf uit Bergeijk, sinds zes jaar actief in de 3D printindustrie, krijgt een sleutelrol in zowel de distributie van de 3D metaalprinters als de ondersteuning van Benelux-klanten van de Spaanse fabrikant.


Ralf Verhoeven, oprichter en directeur van 3D Printer Solutions, ziet veel kansen voor deze 3D metaalprinters in de metaalindustrie in de Benelux. “De technologie van Meltio is een uitgelezen kans om de wereld van de metaalbewerking en 3D metaalprinten samen te brengen.”

Meltio bouwt standalone 3D metaalprinter én systemen voor robot en CNC-machine

De integratie van de Meltio metaalprintunit in een Haas bewerkingscentrum.

Lasdraad veilig en goedkoop materiaal voor 3D metaalprinters

Meltio heeft een 3D metaalprinttechnologie ontwikkeld die lasdraad als materiaal gebruikt. Daarmee gebruikt het een schone, veilige en een van de meest betaalbare grondstoffen die beschikbaar zijn. Behalve dat de Spaanse fabrikant de technologie integreert in een standalone 3D metaalprinter, de Meltio M450, wordt deze ook als ‘engine’ aangeboden om te integreren in een CNC-machine of met een robot. In de Verenigde Staten is het systeem onder andere geïntegreerd in een Haas 1000 SS CNC-machine. 3D printen en CNC-frezen worden daarmee gecombineerd in één machine. Tot nog toe zijn in totaliteit al méér dan 100 systemen verkocht.

Ralf Verhoeven, met in zijn handen enkele werkstukken geproduceerd op de Meltio M450.

Technologie voor near net shape producten

Ralf Verhoeven, die zes jaar geleden 3D Printer Solutions heeft opgericht, onderhoudt al langere tijd contacten met Meltio, mede vanwege de kansen die hij ziet. “De meesten kennen 3D metaalprinters van de poederbed machines. Voor een groot deel van de metaalindustrie is dat geen echte oplossing; voor een doorsnee metaalbedrijf is die technologie nog ver weg.” De technologie van Meltio, die heel gecontroleerd de lasdraad smelt en zo dichte metalen onderdelen opbouwt, staat volgens hem veel dichter bij de meeste metaalbedrijven. “De technologie is veel breder inzetbaar.” Verspanende bedrijven kunnen met de Meltio technologie near net shape producten printen, die nog slechts beperkt gefreesd hoeven te worden waardoor ze minder materiaal en minder gereedschappen verbruiken. Ralf: “Met de Meltio technologie kan men opnieuw naar processen gaan kijken, op een nieuwe manier onderdelen gaan fabriceren. Producten hoeven bijvoorbeeld niet altijd massief te zijn, hiermee kunnen we ook holle componenten printen.”

Brede range aan materialen

Op de drie systemen van Meltio kan men uiteenlopende soorten lasdraad verwerken. Vorige week heeft het Spaanse concern ook een eigen lijn materialen geïntroduceerd, die uitgebreid getest zijn en die inclusief de juiste instellingen voor de machine geleverd worden. Hieronder zijn onder meer titanium, Inconel en roestvrij staal en koolstofstaal. Koper is in ontwikkeling. Naast systemen om één materiaal te 3D printen levert Meltio ook systemen waarin men twee materialen kan combineren.

Ecosysteem uitbouwen

3D Printer Solutions wordt de sales partner voor Meltio in de Benelux. Dit betekent, legt Ralf Verhoeven uit, dat het de spil wordt in het ecosysteem dat hij de komende tijd gaat uitbouwen. Daarin participeren zowel onderzoeksinstellingen, hogescholen en universiteiten alsook robot systemintegrators, CNC-leveranciers en industriële maakbedrijven. Ralf Verhoeven is al in gesprek met meerdere partners die hun rol in het ecosysteem willen oppakken. “We willen zo snel mogelijk de eerste applicaties ontwikkelen, om te laten zien dat Meltio voor de metaalindustrie iets kan betekenen als het gaat om op een nieuwe manier producten te gaan produceren.”

Op 23 februari om 16.00 uur presenteren Brian Matthews, CTO van Meltio, en Ralf Verhoeven in een webinar de 3D metaalprint technologie van Meltio en gaan ze dieper in op zowel de standalone metaalprinter als de systemen voor op een robot of in een CNC-machine. Deelname is gratis, registreren kan hier.

Back to top button