Materials

Meltio lanceert eigen lijn lasdraad voor 3D metaalprinter

Materialen uitgebreid getest voor gevalideerde eigenschappen

Het Spaanse Meltio heeft deze week de eerste eigen lasdraad voor de 3D metaalprinter geïntroduceerd. Het gaat om roestvast staal 316L en 308L, Mild Steel ER70S, Titanium 64, and Nickel 718. De materialen zijn uitgebreid getest, zodat de onderdeeleigenschappen bekend zijn.


Meltio is een van de spelers in de markt voor Laser Metal Deposition (LMD), een van de varianten van DED-technologie. Naast een stand alone metaalprinter biedt de Spaanse fabrikant de technologie aan als module die in een CNC-machine geïntegreerd kan worden (Meltio CNC Engine) of op een robot kan worden geplaatst (Meltio Engine Robot).

Esprit CAM-software voor programmeren additieve en subtractieve bewerking

Meltio 316L

Samenwerking met Esprit

Onlangs heeft Meltio de samenwerking aangekondigd met Esprit (Hexagon MI), de CAM-software voor CNC-machines. Deze maakt nu deel uit van het Meltio ecosysteem. Daarmee kan men de AM-productie van complexe onderdelen op een hybride machine voorbereiden en programmeren. Met de software kan men zowel de additieve als subtractieve bewerking, die in een opspanning gebeuren, simuleren. Een van de voordelen van deze hybride aanpak is dat men én op bestaande werkstukken nieuwe features kan printen en nabewerken alsook dat men meerdere materialen in één werkstuk kan combineren.

Betere mechanische eigenschappen

De AM-systemen van Meltio zijn open. Dit betekent dat men materialen – lasdraad – van andere partijen kan gebruiken. Dat blijft zo, laat de fabrikant weten bij de introductie van de eerste lijn eigen materialen. De eigen materialen zijn echter uitgebreid getest zodat alle parameterinstellingen om de eigenschappen te halen, bekend zijn. De nieuwe lijn bestaat uit materialen die uitgebreid zijn getest onder gecontroleerde omstandigheden met gevalideerde onderdeeleigenschappen en out-of-the-box geoptimaliseerde printparameters. Afhankelijk van de materiaalsoort, geeft Meltio aan dat met bepaalde materialen betere eigenschappen behaald worden met 3D printen dat met gieten in dezelfde materiaalsoort. Dat geldt bijvoorbeeld voor 316L. Geprint op de machine van Meltio haalt het een treksterkte (in XY-vlak) van 635 MPa, vergeleken met 550 MPa in een gietstuk. De vloeigrens ligt zelfs bijna 50% hoger (360 MPa). Ook zijn  de eigenschappen in X- en Y-richting beter dan vergelijkbare smeeddelen

De Spaanse fabrikant van de 3D metaalprinters wordt sinds kort in Nederland vertegenwoordigd door 3D Printer Solutions in Bergeijk.

Back to top button