3D printmarktTechnology

Na $1 miljard funding voorlopig geen consolidatie 3D printindustrie

IDTechEx ziet innovatie in hardware komend decennium doorgaan

Investeerders hebben afgelopen jaar bijna $1 miljard dollar geïnvesteerd in 3D printbedrijven. Het grootste deel hiervan werd geïnvesteerd in hardware fabrikanten, waaronder veel startups die bestaande technieken innoveren en nieuwe toevoegen. Voor onderzoeksbureau IDTechEx is deze enorme funding een teken dat de AM-industrie voorlopig nog niet gaan consolideren.


Vorig jaar zijn er zo’n 40 overnames in de sector geweest. Sommige grote, andere kleiner. Dit aantal overnames zou de vermoedens dat de industrie aan de vooravond van een consolidatieslag staat, kunnen onderbouwen, iets dat al lang verwacht wordt. Toch zal de AM-industrie nog lang niet gaan consolideren, denkt Sona Dadhania, Technology Analyst bij IDTechEx. Zij heeft net een nieuw rapport afgerond over de verwachtingen ten aanzien van de 3D printing hardware in het komend decennium, tot 2032.

Multimaterialen en volumetric 3D printen twee opkomende technieken in het komend decennium

$ 950 miljoen geïnvesteerd

Het argument dat zij aanhaalt om te beweren dat er geen consolidatie komt, is het feit dat investeerders in 2021 $950 miljoen hebben geïnvesteerd in 3D print gerelateerde bedrijven. En dat is het bedrag dat bekend is gemaakt. Het overgrote deel hiervan, meer dan twee derde, is geïnvesteerd in hardwarebedrijven, gevolgd door materialen, software, post-processing en serviceproviders. “Op basis daarvan is de additive manufacturing industrie niet aan het consolideren. Ze breidt zich uit, en ze breidt zich uit dankzij voortdurende innovatie in 3D-printhardware. Meer dan dertig jaar nadat Chuck Hull zijn patent indiende voor stereolithografie (SLA), blijven nieuwe start-ups over de hele wereld innoveren op bestaande 3D-printtechnologieën om toegang te krijgen tot nieuwe materialen en toepassingen”, zegt Sona Dadhania.

Multimaterialen 3D printen

In het rapport belicht de analiste van IDTechEX meerdere innovatieve technologieën die komend decennium een rol gaan spelen. Een hiervan is multimaterialen 3D printen, met name de oplossingen waarmee men in één buildjob meerdere materialen kan combineren. “Multimateriaalprinting heeft het potentieel om 3D-printing de deur te openen naar meer functionele toepassingen door de mogelijkheid te bieden om meerdere materialen in één onderdeel te verwerken.” Concrete voorbeelden die ze aanhaalt, zijn gevestigde bedrijven zoals Lithoz en Admatec, maar ook nieuwkomers zoals Inkbit en het Belgische Aerosint, dat inmiddels is gekocht door Desktop Metal. Precies om de reden die de analiste aanhaalt: multimaterialen 3D printen is een strategisch belangrijke ontwikkeling.

Gevuld filament

Een andere ontwikkeling die zij nauwlettend volgt, is die van gebonden metaalextrusie (bound metal extrusion – BME) en gebonden keramische extrusie (bound ceramic extrusion – BCE). Het gaat hier om het 3D printen met gevuld filament, om na het verwijderen van het bindmiddel en sinteren van het product, een metalen of keramisch onderdeel over te houden. BME is bekend geworden dankzij Desktop Metal en Markforged. Beide fabrikanten benadrukken dat hun technoloie het 3D printen van metaal veel toegankelijker maakt voor de gemiddelde gebruiker door ze het investeringsbedrag en de complexiteit verlagen. BCE begint op te vallen omdat het ook de toegankelijkheid van keramisch 3D printen vergroot, met bedrijven als Nanoe Zetamix en Xerion Technologies die keramische filamenten en gespecialiseerde printers hebben geïntroduceerd. BME en BCE kruisen met name multi-materiaal printen in bedrijven als Metallum3D en AIM3D, die pellet extrusie printers produceren die in staat zijn polymeer, keramiek, en metaal pellets te printen in dezelfde build.

Computer Axial Lithography
Volumetrisch 3D printen is een van de beloftevolle nieuwe technieken.

Volumetric printen

De derde hardware ontwikkeling die je in de gaten moet houden, wordt momenteel nog ontwikkeld door wetenschappers. Concreet noemt zij volumetrisch additive manufacturing, een technologie waar Lawrence Livermore National Laboratory en de Universiteit van Berkeley vooruitgang mee boeken. Zij 3D printen een 3D object in één keer en niet laag voor laag zoals gebruikelijk is in de AM-industrie. Deze technologie lost twee problemen op: de trage opbouwsnelheid en de geringe oppervlaktekwaliteit van veel 3D printprocessen. Sona Dadhania: “Hoewel zij zich nog in het laboratorium bevinden en op korte termijn waarschijnlijk niet op de commerciële markt zullen komen, zullen nieuwe technologieën zoals volumetrische additieve vervaardiging op lange termijn de expansie van de 3D-printingmarkt voeden.”

Hardwaremarkt groeit naar net geen $ 10 miljard

En precies om dit soort ontwikkelingen, verwacht zij nog geen consolidatie in de AM-industrie. IDTechEx voorspelt in het nieuwe rapport dat de hardwaremarkt, verder gaat groeien. De piek in de komende tien jaren zal uitkomen op $ 9,9 miljard, enkel en alleen wereldwijd besteed aan hardware. Alles bij elkaar analyseert INDTechEx in het rapport zo’n 30 verschillende 3D printtechnieken, gegroepeerd in de materiaalgroepen polymeren, metalen, keramiek en composiet. In totaal worden elf nieuwe printtechnieken verder toegelicht. Meer informatie over het nieuwe hardwarerapport vind je hier.

Op 27 januari presenteert Sona Dadhania de belangrijkste conclusies van het rapport tijdens een webinar, The Technologies Driving 3D Printing Hardware’s $10 Billion Momentum. Hierin gaat ze onder meer in op de vraag welke printtechnieken de groei aanjagen en welke nieuwe technieken de moeite waard zijn om te volgen. Het webinar begint voor Europa om 11.00 uur. Deelname is gratis.

Back to top button