Manufacturers

BCN3D lanceert nieuwe printtechnologie voor Manufacturing Autonomy

Over 10 jaar is 3D printen niet langer ondersteunend aan de traditionele workflow in de maakindustrie, maar de spil in de productie. Die voorspelling komt van BCN3D CEO Xavier Martinez Faneca. Hij noemt dit concept, waarvoor de fabrikant nieuwe printtechnologie ontwikkelt, Manufacturing Autonomy.


Op 2 maart presenteert de Spaanse fabrikant naar eigen zeggen een heel nieuwe printtechnologie, geschikt om de spilfunctie in maakprocessen waar te maken. Twee bedrijven die de technologie momenteel testen, zijn Saint Gobain en motorsport en advanced technology bedrijf Prodrive. Materiaalfabrikant Arkema heeft vanaf het begin meegewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe printtechnologie die het potentieel van autonome productie moet ontsluiten.

Over 10 jaar is 3D printen de spil in de productie

Naast bestaande FFF-lijn

Het Spaanse BCN3D is tot nog toe actief met FFF printen. Nog niet zolang geleden kwam het met een speciaal metaal pakket voor de Epsilon printerlijn. Daarmee kan men in 3 stappen met de filamentprinter bijna 100% dichte metalen onderdelen 3D printen. De productie en ook de ontwikkeling van deze lijn 3D printers gaat door. De nieuwe technologie komt hier als tweede productlijn naast te staan.

Lokale duurzame productie

Xavier Martinez Faneca zegt de beslissing om een nieuwe technologie te gaan ontwikkelen, te hebben genomen omdat de hij denkt dat 3D printen lokale industrieën concurrerender kan maken en daarmee kwetsbaarheden in de huidige supply chains opheffen. Lokale maakbedrijven krijgen een middel in handen om het verplaatsen van productie naar andere landen tegen te gaan, door flexibiliteit en korte doorlooptijden te garanderen. Tegelijk wordt produceren zo duurzamer. “De huidige maakindustrie moet zich dringend richten op duurzaamheid; zij moet streven naar lagere emissies en een kleinere koolstofvoetafdruk”, aldus de CEO van BCN3D.

Brede acceptatie van 3D printen als productietechniek

Drie jaar geleden is de Spaanse printerfabrikant daarom de ontwikkeling van een nieuwe technologie gestart. Hiermee moet Manufacturing Autonomy mogelijk worden. Hierin wordt nauw samengewerkt met Arkema als materiaalproducent. “Deze nieuwe technologie verschilt volledig van ons huidige technologische platform van FFF.” Xavier Martinez Faneca bestempelt de nieuwe technologie als de toekomst van produceren. Deze is namelijk schaalbaar, heel flexibel. Dit moet tot een brede acceptatie van 3D printen als productietechniek leiden.

BCN3D presenteert de nieuwe technologie 2 maart (16.00 uur CET) tijdens een online event. Naast inbreng van materiaalconcern Arkema zullen ook twee bètatesters van de nieuwe technologie hun ervaringen delen. Dit zijn de automotivetak van glasfabrikant Saint Gobain en het Britse Prodrive, actief in motorsport en advanced technologies. Beide bedrijven testen op dit moment de nieuwe BCN3D technologie. Registreren voor het event kan via deze link.

Back to top button