Top story

5 take aways van RapidPro 2022 en 1 van 3D Delta Week

Eén belangrijke partij ontbrak in het 3D Delta Week programma

Dik twee jaar na de vorige editie van RapidPro is de AM-industrie weer bijeen geweest voor een nieuwe beurs. Dit keer onder de vlag van 3D Production Days. Wat zijn de belangrijkste take aways van het evenement, één van de activiteiten in het kader van de eerste editie van 3D Delta Week?


1 Hightech heeft additive manufacturing nodig

Radu Donose, die het AM competence team van ASML leidt, had over belangstelling voor zijn presentatie niks te klagen. Een zaal vol bezoekers hoorde hem vertellen over de meer dan 200 3D geprinte onderdelen die ASML vandaag de dag al in de lithografiemachines inbouwt. “We gebruiken additive manufacturing voor de designvrijheid; het helpt ons out of the box te denken. We kunnen efficiënter innoveren en gemakkelijker itereren.” Voor de toekomstige generatie chip machines heeft ASML additive manufacturing in toenemende mate nodig, wil het de Wet van Moore blijven volgen. Radu Donose stak niet onder stoelen of banken dat er nog uitdagingen zijn, zoals de snelheid van het AM-proces en het verwijderen van support. Maar duidelijk is wel dat de hightech industrie additive manufacturing ontdekt en omarmt. Volgt nu de hightech supply chain?


2 Midtech maakindustrie zoekt meerwaarde van AM

Jaap Bulsink toont een onderstel voor een van de machines dat in één geheel is geprint met de Meltio metaalprinter.

Kaak Group was enkele jaren geleden de eerste in Nederland die investeerde in de MetalFab1 van Additive Industries. Dit keer is de fabrikant van bakkerij equipment opnieuw de eerste die investeert in de AM-technologie van Meltio. Kaak wil de volgende stap zetten en frames van de machines gaan printen. Een van de redenen: gebrek aan lassers, zo legde Jaap Bulsink CTO van K3D uit op RapidPro. Tegelijkertijd kan men hiermee qua design een optimalisatieslag maken. Deze stap illustreert dat 3D metaalprinten niet enkel voorbehouden is aan hightech en medische bedrijven. Juist in de machinebouw zijn er legio redenen om méér te doen met additive manufacturing, zoals dit jaar Castlab liet zien en Tibor van Melsem Kocsis van DiManEx in zijn presentatie toelichtte. Jaap Bulsink is overigens enthousiast over de eerste testresultaten met de Spaanse DED-machine. De materiaaldichtheid van de Meltio M450 is zeer hoog. En de oppervlaktekwaliteit van het onderstel dat Meltio met de Robot Engine heeft geprint, is dusdanig dat in een aantal toepassingen stralen voldoende is als post processingstap.


3 3D printtechnieken zijn bekend, bezoekers zoeken verdieping

AMR Europe demonstreerde onder andere de mogelijkheden van de Markforged 3D printers.

De bezoekers van het event in het Eindhovense Klokgebouw hebben niet alleen de klok horen luiden maar weten doorgaans ook waar de klepel hangt. Ze zijn vooral op zoek naar verdiepende kennis. Dat geluid hoorde je bij meerdere exposanten, onder andere bij Cards 3D Printing Solutions, Production to Go (het vroegere Seeda) en Makerpoint. “Iedereen weet wat er te krijgen is; ze willen nu groter en sneller 3D printen”, zegt Ralph Verhoeven van 3D Printer Solutions. De verdieping blijkt ook uit de groeiende interesse voor SLS printtechnologie, die Makerpoint demonstreerde aan de hand van de Formlabs Fuse 1 en Seeda met de Sinterit SLS printer. En de verdieping kwam ook aan bod bij de exposanten die oplossingen voor de stappen vóór het 3D printen en daarna demonstreerden, zoals GrindoSonic dat een snelle oplossing demonstreerde voor materiaalanalyse.


4 De rol van het 3D model blijft onderbelicht

In de openingslezing van RapidPro 2022 door Fried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise, kwam nog eens duidelijk naar voren dat een succesvolle uitrol van 3D printen niet alleen hardware en materialen vergt, maar ook software. Het slicen van de eerste CAD-objecten kostte de computer van Materialise dertig jaar geleden meer dan 24 uur tijd. “Daarom zijn we software gaan ontwikkelen om het proces gemakkelijker te maken”, aldus de pionier van de AM-industrie. Mikrocentrum had RapidPro 2022 onderdeel gemaakt van 3D Production Days, een nieuw evenement waarin de rol van het 3D model in ontwerp, productie en onderhoud breder werd belicht. Jammer, de synergie kwam onvoldoende uit de doeken. De aandacht bij de exposanten met software ging met name uit naar Model Based Definition, het 3D model voor VR en AR applicaties en voor verspanen; hoe de AM-industrie hiermee kan werken en hoe je de digitalisering als een voordeel kunt benutten, bleef grotendeels onbeantwoord. Ook het programmeren van zowel het additieve als subtractieve proces met één softwarepakket, niet expliciet aan bod.


Fried Vancraen opende voor de tweede keer RapidPro. Dit keer ging hij vooral in op het thema duurzaamheid.

5 Duurzaamheid: iedereen kan meedoen

Materialise CEO Fried Vancraen gaf nog eens duidelijk aan waar de aantrekkingskracht van 3D printen kan liggen: producten op een meer duurzame manier produceren. Een LCA van inlegzolen die Materialise print, toont aan dat naarmate de series kleiner worden, 3D printen een duurzamere productietechnologie is. “Additive manufacturing kan bijdrage aan meer duurzaamheid als het onder de juiste condities wordt toegepast.” Dat betekent bijvoorbeeld de elektriciteit voor de 3D printers opwekken met zonnepanelen. De tweede stap is de transparantie vergroten. Door beter inzicht te krijgen in hergebruik van poeder voor de SLS-printers, bespaart Materialise op jaarbasis 600 ton. En de materiaalkeuze is de derde factor waarmee je relatief snel resultaat boekt. “PA11 van hernieuwbare grondstoffen is milieuvriendelijker en heeft een lagere impact”, aldus Fried Vancraen op RapidPro. Drie stappen die elk 3D printbedrijf kan zetten.


Het Network Dinner halverwege de 3D Delta Week bracht veel partijen uit het AM-ecosysteem bij elkaar.

6 3D Delta Week: het netwerk was nog niet compleet

Het Network Dinner dat de initiatiefnemers van 3D Delta Week organiseerden weerspiegelt het actieve AM-ecosysteem in de Benelux. Een dag eerder bleek tijdens de AM R&D Day van Flam3D hoeveel onderzoek op AM-vlak er in de lage landen wordt gedaan. Maar als je goed naar het programma kijkt, dat nog veel meer activiteiten behelsde, was er één partij die ontbrak op de eerste editie van de 3D Delta Week: de fabrikanten van de AM-machines. Er zijn er zat in Nederland en Vlaanderen. Waarom hebben ze de 3D Delta Week niet aangegrepen om zichzelf als innovatieve, jonge sector op de kaart te zetten bij de generatie die een beroepsrichting moet kiezen? Uiteraard zullen de meesten het leeuwendeel van hun omzet buiten de Benelux boeken. Maar ze hebben talent nodig om de volgende stappen te kunnen maken. Een gemiste kans dat ze hun locaties niet hebben opengesteld om de wereld en vooral de jongeren te laten zien wat de sector te bieden heeft. Dat zou een mooie opstap zijn geweest om de sector nationaal en internationaal nog meer onder de aandacht te brengen. Spreken we af in 2023?

Back to top button