Applications

Kaak Groep koopt 2e Metalfab 1

Kaak Groep investeert in een tweede 3D metaalprinter. De fabrikant van broodbaklijnen heeft een tweede Metalfab1 gekocht van Additive Industries. Het gaat om de allernieuwste versie, met 4 laserbronnen. Eerder dit jaar liet Kaak Groep al doorschemeren rekening te houden met een tweede machine omdat er heel veel onderdelen voor de eigen productie worden geprint. De integrale kosten van deze onderdelen liggen vaak lager dan van conventioneel gemaakte onderdelen.

 

Aantal 3D geprinte onderdelen met lagere integrale kostprijs groeitzo snel dat extra 3D printcapaciteit nodig is

“Onze ontwerpers en engineers hebben 3D printen omarmd als productietechnologie. Het aantal onderdelen waarvan de integrale kosten lager zijn met 3D printen op de MetalFAB1 dan met conventionele technologieën groeit snel’, aldus Lodewijk van der Borg, CEO van Kaak Groep. Voor het familiebedrijf alle reden om te investeren in een tweede machine van Additive Industries. Daarnaast laat men de huidige Metalfab1 upgraden naar een versie met 4 lasers. Additive Industries laat hiermee de voordelen van het modulaire concept zien: klanten kunnen hun systeem altijd uitbreiden.

Kaak
Kaak slaagt erin om componenten die voorheen uit frees-, draai- en plaatdelen bestonden integraal te 3D printen met een lagere integrale kostprijs.

Breed scala aan componenten

De configuratie die de fabrikant van industriële broodbaklijnen bestelt, is een Metalfab1 met 5 modules en 4 lasers. De machinebouwgroep uit Terborg heeft daarmee de primeur van de eerste 3D metaalprinter met 4 lasers van het Eindhovense bedrijf. Deze vier lasers zorgen voor bijna een verdubbeling van de snelheid. Jaap Bulsink, senior R&D engineer bij Kaak en verantwoordelijk voor de 3D print activiteiten van K3D binnen Kaak, gaf in een artikel in 3D Print magazine onlangs al aan dat men de 3D metaalprinter vaak gebruikt voor de productie van onderdelen die direct toegepast worden in een van de broodbaklijnen. “We gebruiken de Metalfab1 succesvol om een breed scala aan componenten te printen met diverse voordelen zoals een verbeterde prestatie, lager gewicht of met een grote verkorting van de doorlooptijd bij ontwikkeling.” Ook functie-integratie is een van de voordelen die de 3D metaalprinttechniek biedt. Hierdoor vervallen de assemblagekosten, waardoor de kostprijs van het 3D geprinte onderdeel concurrerend is en zelfs lager kan uitvallen.

 

Metalfab1
De huidige Metalfab1 in Terborg krijgt een upgrade naar 4 lasers.

 

Klaar gestoomd voor serieproductie

Daan Kersten, CEO van Additive Industries, is blij met de vervolgorder uit Terborg. Hij noemt Kaak een van de meest waardevolle Beta-klanten omdat ze de machine op maximale productiviteit hebben ingezet. “Daarbij hebben ze ons geholpen om de prestaties te verbeteren en het systeem klaar te stomen voor serieproductie. Deze order onderstreept hun commitment en vertrouwen in onze technologie.” Additive Industries heeft ook al een productieversie van de 3D metaalprinter geleverd aan BMW.

 

 

Back to top button