Top story

3D Delta Week in de startblokken

3D Manufacturing in de Lage Landen: van onderzoeken tot toepassingen en vergezichten

Eindelijk is het zover: de eerste editie van 3D Delta Week staat in de startblokken. Liefst 12 evenementen waarin het om 3D manufacturing gaat, vinden vanaf 21 juni plaats. Een hoewel de regio Eindhoven de hotspot is, vinden er door de hele Benelux evenementen plaats.


De aftrap van 3D Delta Week wordt gegeven op 21 juni, als Flam3D bij het Mikrocentrum de R&D Day organiseert. Terecht, want daar beginnen de innovaties. Onderzoek en ontwikkeling vormen de basis onder een succesvol AM-ecosysteem. En de Benelux heeft een sterk onderzoekecosysteem, zowel wat het fundamentele onderzoek naar AM betreft als meer toegepast onderzoek.

Eerst editie brengt het AM-ecosysteem van de Benelux samen met potentiële partners

medical 3d printinbg
Een van de 3D geprinte onderdelen uit de CT scan van Phillips onderdeel Dunlee. Het onderdeel is gemaakt van wolfraam.

Ontluikende innovaties

Het doel van de Additive Manufacturing R&D Day is partijen bij elkaar brengen: onderzoekers en partijen die de technologie kunnen toepassen of vermarkten. Onderzoeksinstellingen die meedoen, zijn onder andere Ugent, KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel, Thomas More, TU Delft, TNO, Saxion, NHL Stenden en Vito. In de korte pitches presenteert de KU Leuven de recente ontwikkelingen op het vlak van Laser Powder Bed Fusion; VITO presenteert het 3D printen van functionele materialen voor onder andere catalysatoren. De TU Delft laat zien hoever ze zijn met het 3D printen van biodegradeerbaar metaal voor botimplantaten. In Groningen onderzoekt men het 3D printen van kunststof MEMS sensoren en onder andere Odiseee hogeschool en NHL Stenden presenteren de resultaten van grootformaat 3D printen. Het volledige programma vind je hier.

In de juni-editie van 3D Print magazine lees je meer over hoe 3D modellen leiden tot nieuwe productie- en verdienmodellen

Binder3D: kan ik dit 3D printen?

De heel andere kant op gaat het tweede evenement tijdens de openingsdag van 3D Delta Week. Binder3D geeft 21 juni ’s middags concrete adviezen over de printbaarheid van een product. Bezoekers kunnen in Westerbork hun onderdeel of ontwerp voorleggen aan de specialisten van de proeftuin 3D printen. Zij beoordelen de maakbaarheid en geven tips en adviezen hoe deze aan te passen voor 3D printen. Tevens kun je er terecht voor alle informatie over 3D Printkompas, een subsidieprogramma voor het MKB waarbij tot 50% van de projectkosten vergoed kunnen worden. Locatie: Binder3D in Westerbork.

3D Delta Week

3D Production Days

22 en 23 juni verplaatst het zwaartepunt van 3D Delta Week zich naar Strijp S in Eindhoven. In het Klokgebouw gaat deze twee dagen de eerste editie van 3D Production Days door. Mikrocentrum bundelt vier evenementen: RapidPro, MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance congres. Daarmee wordt onderstreept dat het 3D model veel breder inzetbaar is dan alleen voor 3D printen. Een van de highlights van RapidPro is de opening op 22 juni door Fried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise. Hij gaat met name in op de rol van additive manufacturing in het verduurzamen van producten en de producerende industrie. In het oog sprint ook de presentatie door Radu Donose eruit. Hij leidt bij ASML de Additive Manufacturing Competency Group. In zijn presentatie legt Radu Donose uit waarom ASML nieuwe productietechnieken zoals Additive Manufacturing nodig heeft voor de volgende generaties lithografiemachines. Het Vanguard Initiative houdt tijdens het event een Europese bijeenkomst  onder andere voor het pitchen van nieuwe projecten en het informeren over funding mogelijkheden.  

Lees hier meer over hoe Castlab sinds de vorige editie van RapidPro Europese railbedrijven aan zich weet te binden

Masterclass

Brainport Eindhoven organiseert 22 juni  de masterclass Scalable production for high volume am-applications for health. Sprekers uit de (AM-) industrie, de zorg en onderzoekswereld gaan in op de mogelijkheden om de zorg te personaliseren met 3D printen. Concrete voorbeelden komen onder andere van 3Dmouthguard, TNO, Dunlee, AM Systems en Sint Maartenskliniek. Meer informatie vind je hier.

3D Network Dinner

Het 3D Network Dinner op woensdagavond (22 juni) in Blue Collar Hotel Eindhoven overbrugt de eerste helft van 3D Delta Week naar de tweede helft. Alle deelnemers aan 3D Delta Week ontmoeten elkaar, kunnen hier netwerk en aan toekomstige relaties bouwen. Meer info: klik hier.

Streamics 8
Materialise geeft de deelnemers aan de VIP Day een inkijkje in de 3D printfabriek in Leuven.

Landré Open House en Materialise VIP Day.

De tweede helft van 3D Delta Week begint met de tweede dag van 3D Production Days, met op donderdag naast RapidPro het MBD Solutions Event. Op de slotdag kun je op drie plekken terecht. Landré organiseert vrijdag 24 juni ’s ochtends een Open House in Houten. Bezoekers krijgen onder andere een rondleiding langs de verschillende 3D printtechnieken die Landré in de showroom heeft, waaronder de metaalprinter van GE Additive en de SLS printer van Sintratec, dat recent nog een speciale upgrade lanceerde voor materiaalontwikkelaars. Meer informatie

Materialise organiseert op de slotdag de VIP Day op het hoofdkantoor in Leuven. Behalve meedoen aan de interactieve workshop om meer inzicht te vergaren over de technologische en economische kant van additive manufacturing, staat er een rondleiding door de 3D printfabriek in Leuven op het programma. Klik hier voor meer informatie

AM en klimaatverandering

Ben je moe gereisd aan het eind van de week? Jakajima organiseert op 24 juni ’s middags de online Additive Manufacturing Climate Action Conference. Hoe kunnen we de unieke kansen van AM benutten om naar een duurzamere samenleving te gaan, met nieuwe energiebronnen en minder afval? Sprekers van Brightlands Materials Center, Cambridge Nanomaterials Technology, Materialise en LBP| Insight geven voorbeelden hoe additive manufacturing kan bijdragen. Professor Joost Duflou van de KULeuven beantwoordt de vraag of je AM wel het label duurzaam mag opplakken? Aanmelden voor de conferentie kan hier.

3D delta Week

Foto: onderzoekers bespreken de mogelijkheden van 3D printen van protheses (Foto Flam3D)

Back to top button