Top story

RapidPro vindt z’n plek in de wereld van 3D productie

Wat is er veranderd sinds Fried Vancraen in 2015 RapidPro opende?

Fried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise, opent deze week voor de tweede keer RapidPro. Zeven jaar geleden deed hij dat ook al eens. Hoe de markt sindsdien veranderd is, komt misschien wel het beste tot uitdrukking in het feit dat RapidPro niet langer op zichzelf staat, maar onderdeel is van 3D Production Days.


“De dagen van de hype zijn voorbij”, zo luidde de boodschap van Fried Vancraen in 2015. Toen verwachtte hij dat medische implantaten binnen niet al te lange tijd met additive manufacturing gemaakt zouden gaan worden. Dat bespaart kosten en je krijgt betere producten. Dat laatste noemde hij de killer app voor 3D printen: Producten waarbij 3D printen waarde toevoegt.

Nieuw thema: duurzaamheid

Maar hij aarzelde niet om in één adem de uitdagingen op te sommen. De 3D printwereld zal de kwaliteit moeten aantonen – dat is nog steeds een uitdaging. En laten zien dat 3D printen een zinvolle toepassing is. Dat is nog steeds het motto van de oprichter van Materialise. Het thema dat Fried Vancraen dit jaar aansnijdt in zijn keynote presentie, duurzaamheid, sluit hier naadloos op aan. Gewicht- en materiaalbesparing én personalisatie leiden tot zinvolle toepassingen. Eigenlijk precies hetgeen hij in 2015 zei: waarde toevoegen aan het product (of het productieproces) door te 3D printen.

AM vindt de rol als een van de productietechnieken in de maakindustrie: is dat de killer app?

Fried Vancraen van Materialise opent dit jaar RapidPro.

Technologie vindt een plek

Is de hype rond 3D printen echter voorbij? Ja, de technologie begint haar plaats te vinden in de (maak)industrie. Ga bijvoorbeeld naar de presentatie (woensdag 22 juni) van Radu Donose. Hij leidt bij ASML de Additive Manufacturing Competency Group. In zijn presentatie legt Radu Donose uit waarom ASML nieuwe productietechnieken zoals Additive Manufacturing nodig heeft voor de volgende generaties lithografiemachines. Hij geeft ook voorbeelden van de meer dan 100 3D geprinte onderdelen die nu al in de ASML-machines worden ingebouwd. Tibor van Melsem Kocsis houdt een presentatie over hoe DiManEx de supply chain terugbrengt tot een netwerk met gekwalificeerde toeleveranciers die on-demand onderdelen 3D printen aan de hand van het 3D model. Dat staat in een digitaal magazijn, gevalideerd, klaar om ingezet te worden.

Railbedrijven omarmen Castlab concept

Koen Melis deelt de ervaringen van Castlab, het initiatief dat hij in 2020 op RapidPro lanceerde. Samen met partners uit de gieterijwereld is Castlab gestart met het digitaliseren van de eerste vijftig onderdelen van NS en andere Europese railbedrijven. Met de door Castlab ontwikkelde software kan een gemiddeld railinfrabedrijf snel gietstukken selecteren die passen binnen het concept. Hiermee versterkt de gietindustrie z’n propositie, aldus Koen Melis, CEO. Want Castlab koppelt 3D printen aan gieten en later andere bewerkingstechnieken. Hij ziet eveneens interesse voor het concept in de hightech industrie. “Met onze methode krijgt de klant flexibiliteit; ze kunnen doorgaan met het engineeren van het onderdeel omdat ze geen dure matrijs nodig hebben.”

Lees alvast het interview met Koen Melis in 3D Print magazine

3D print primeurs

RapidPro kent dit jaar verschillende primeurs. K3D presenteert de robotmetaalprinter van Meltio, waarmee het print servicebedrijf grote onderdelen kan 3D metaalprinten. QDP toont voor de eerste keer in de Benelux de nieuwe Carbon M3 printer. Met de nieuwste 3D printer van het Amerikaanse concern kan QDP nog beter de vraag naar 3D geprinte onderdelen in spuitgietkwaliteit beantwoorden. “Reken je de gereedschapskosten mee, dan is het 3D geprinte onderdeel concurrerend met een spuitgietdeel”, zegt Maick Klaassen van QDP. FMI, Kiesz en Spark design & innovation hebben elkaar gevonden in het Shapeshifters platform, waar managers, projectleiders en ontwerpers elkaar ontmoeten met als doel informatie delen over 3D modellen in de medische industrie. Ze presenteren dit platform in een van de lezingen op RapidPro. Ook is er aandacht voor nieuwe AM-technologie, zoals de presentatie van Brice Buhlmann (Buhlmann NV) over de binder jetting technologie van Desktop Metal die klaar is voor serieproductie. Harry Kleijnen van Additive Industries presenteert use cases voor Additive Manufacturing uit de luchtvaart- en automobielindustrie.

Machinebouwers kunnen met de binder jetting metaalprinttechnologie van Desktop Metal gewicht besparen in hun machines.

3D model als single source of truth

Mikrocentrum brengt RapidPro dit jaar onder in 3D Production Days. Een nieuw evenement rond het 3D model in de cyclus van design, produceren en onderhoud. Behalve RapidPro vinden deze week ook MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance congress in Eindhoven plaats. Een terechte stap, vindt Bas Verschuren, consultant bij Siemens Digital Industries Software. “Als je over single source of truth in de productie praat, heb je het over het 3D model.” Niet alleen de klassieke maaktechnieken zoals CNC-frezen of meten gebruiken de 3D modellen, ook voor 3D printen Virtual en Augmented Reality is het 3D model het vertrekpunt. Zelfs in het onderhoud van machines en installaties speelt het 3D model steeds vaker een rol. “Als je dit model in de hele keten integreert, kun je snel van engineering naar manufacturing en service komen”, zegt Ivo van Berkel, Sales Director Benelux bij Dassault Systèmes.

3D Manufacturing

Dat RapidPro onderdeel wordt van 3D Production Days is misschien wel het beste bewijs dat de technologie begint te landen in de maakindustrie. 3D Manufacturing hoeft niet automatisch te betekenen dat een onderdeel met additive manufacturing wordt gemaakt. Het betekent wel dat er een verschuiving optreedt naar platformen en dat de hele waardeketen digitaal verbonden raakt, zoals meerdere sprekers tijdens het MBD Solutions Event zullen betogen. “Dan bereiken we Industrie 4.0”, zegt Jos Voskuil, PLM Coach en een van de sprekers op 23 juni. Vertaald naar 3D printen maken we dan de stap naar data driven manufacturing, zoals Maick Klaassen van QDP het zegt. Data sturen het productieproces, in zijn geval de productie van de armpads voor de triathlonfietsen van Kú Cycle.

3D Production Days telt zo’n 70 exposanten die beide dagen aanwezig zijn. Daarnaast zijn er zo’n 45 lezingen de lezingen van RapidPro vinden eveneens beide dagen plaats. De presentaties voor het Smart Maintenance congres en Virtual (R)evolution zijn op 22 juni, die voor MBD Solutions Event op 23 juni. Start van 3D Production Days is beide dagen om 9.30 uur. Toegang is gratis na registratie via 3D Production Days.

Back to top button