3D printmarktTechnology

Nano Dimension koopt Formatec en Admatec

Opnieuw 3D printbedrijf uit de lage landen in buitenlandse handen

De ‘uitverkoop’ van de AM-industrie in de lage landen gaat door. Dit keer neemt het Israëlische Nano Dimension de Nederlandse Formatec Holing over. Hieronder vallen zowel Admatec Europe, het 3D printbedrijf, als Formatec Technical Ceramics, de producent van hoogwaardige keramische componenten.


Nano Dimension betaalt $12,9 miljoen in contanten voor de twee Nederlandse bedrijven. Deze behaalden verleden jaar een omzet van $5,3 miljoen met een bruto marge van 56%. De nieuwe eigenaar noemt dit veelbelovende financiële resultaten gezien de moeilijke omstandigheden van de moedermaatschappij. De resultaten wijzen volgens Nano Dimension op een te verwachten groeiversnelling.

Nieuwe eigenaar enthousiast over financiële resultaten Nederlandse bedrijven

De Admaflex 130 gebruikt DLP technologie voor het 3D printen van technisch keramiek en metaal. Rechts het model voor volumeproductie de Admaflex 300.

Groeiversnelling verwacht

De twee Nederlandse bedrijven zijn in 2015 in handen gekomen van het Amerikaanse Precision Surfacing Solutions. Deze groep omvat meerdere fabrikanten van slijpmachines, zoals ELB en ISOG. Toenmalig CEO van Admatec Michiel de Bruijcker zei in 2018, een jaar na de lancering van de eerste keramiekprinter van Admatec, dat de onderneming profiteerde van het wereldwijdedistributie netwerk van de nieuwe eigenaar. Nano Dimension verwacht dat de Nederlandse bedrijven nu sneller kunnen gaan groeien doordat het Israëlische bedrijf voorop loopt in de transitie door de combinatie van Kunstmatige Intelligentie, additive manufacturing, materiaalkennis en robotica.

Deep Learning technieken in Admaflex besturing

Het is de bedoeling dat deze expertise geavanceerde doorbraken in de Admatec/Formatec-oplossingen mogelijk maakt en naar verwachting een enorm concurrentievoordeel voor klanten oplevert, aldus het persbericht over de acquisitie. Het Israëlische bedrijf heeft op het vlak van Kunstmatige Intelligentie DeepCube overgenomen, een ontwikkelaar van AI. “Het is het onze bedoeling om onze op deep learning gebaseerde kunstmatige-intelligentietechnologieën, afkomstig van onze DeepCube-overname, te gebruiken om de “robotbrains” te worden voor Admatec/Formatec-systemen”, zegt Yoav Stern, CEO van Nano Dimension.

De AdmaFlex 130 was enkele weken geleden nog te zien tijdens 3D Production Days in Eindhoven.


Cruciale rol in Industrie 4.0

Nano Dimension bestempelt de overname als een uitbreiding van het AM-portfolio naar nieuwe product-typen. “De producten en diensten van Admatec/Formatec breiden de Fabrica-divisie van Nano Dimension uit met volumefabricagemogelijkheden voor de uiterst nauwkeurige micromechanische Fabrica 2.0-systemen”, legt Yoav Stern uit. De machines en diensten van Admatec/Formatec passen in het grotere geheel van Nano Dimension’s visie om Industry 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Deze bieden een op AI gebaseerde gedistribueerde digitale productie in plaats van alleen machines als kapitaalgoederen. Yoav Stern: “Het einddoel is te komen tot een capaciteit voor het bijhouden van een digitale voorraad van high-end geprinte mechanische onderdelen in digitale vorm: print ze wanneer je ze nodig hebt, waar je ze nodig hebt, alleen de hoeveelheid die je nodig hebt, in de beste kwaliteit tegen concurrerende prijzen, met de hoogste opbrengst en doorvoer die op dat moment mogelijk zijn, specifiek voor scenario’s met een hoge mix/laag volume.”

Admatec
Een van de toepassingen van de metaalprinttechnologie is het printen van koperen componenten.

Leidende positie in high-mix-low-volume 3D metaalprinten

Marktleider in 3D metaalprinten

Admatec biedt naast de Admaflex printtechnologie voor keramische materialen ook een op dezelfde technologie gebaseerde metaalprinter, die mede is voortgekomen uit de onderzoeksactiviteiten van het vroegere ECN in Petten. Deze afdeling is enkele jaren geleden in handen gekomen van Admatec. De ontwikkeling van deze metaalprinttechnologie lijkt te versnellen door de overname. Jaco Saurwalt, Chief Operating Officer van Admatec/Formatec, die Nano Dimension gaat leiden als hoofd van de Admatec/Formatec divisie, zegt: “We zijn trots op de manier waarop we deze business hebben ontwikkeld en zijn ervan overtuigd dat we in staat zullen zijn om onze groei uit te breiden en te versnellen op basis van onze huidige technologie en diensten. We verwachten dat de gecombineerde expertise met Nano Dimension verder zal leiden tot een leidende positie in de high-mix-low-volume metalen 3D-AM productiemarkten.”

Back to top button