3D printmarkt

Nano Dimension bezit ruim 12% Stratasys aandelen

Gen plannen behalve strategische investering

Opvallend nieuws uit de financiële kant van de 3D printindustrie: Nano Dimension heeft een belang van 12,12% in Stratasys opgebouwd. De reden: strategisch. Hiermee profiteren de aandeelhouders van de Israëlische fabrikant van de groei van een van de gevestigde 3D printbedrijven.


Althans, zo zou je de uitleg van Yoav Stern, bestuursvoorzitter en CEO van Nano Dimension, kunnen uitleggen. Hij zegt:

“Het doel van Nano Dimension bij de aankoop van Stratasys-aandelen is de vorming van een strategische investering in een marktleider die goed gevestigd is in een relatief doorgewinterd marktsegment, terwijl Nano Dimension’s disruptieve technologieën in AME en 3D-metaalprinten zijn aandeelhouders waarde verschaffen die wordt gecreëerd door versnelde groei- en expansie. Een investeerder in Nano Dimension zal dus voordeel halen uit zijn waardecreatie in AM-sectoren van het type “blue ocean” en zal bovendien strategisch voordeel halen uit een investering in Stratasys, dat een sterke aanwezigheid heeft in grote, stabiele en meer mature AM-technologieën.”

Nederlandse overnames
Nano Dimension kwam onlangs nog in het nieuws met de overname van de twee Nederlandse bedrijven Formatec en Admatec, het eerste een toeleverancier van keramische precisiecomponenten, het tweede bedrijf een fabrikant van 3D printers voor technisch keramiek en metaal. Hierover zei Yoav Stern nog dat de twee Nederlandse bedrijven hun groei kunnen versnellen als ze onder de hoede van Nano Dimension vallen. Daarnaast denkt hij dat de Nederlandse technologie kan profiteren van de AI-expertise die het Israëlische bedrijf opbouwt.

Uitbreiden of afbouwen
Dit soort plannen bestaan er niet voor Stratasys. Stern zegt dat Nano Dimension het belang net zo goed kan vergroten als afbouwen als de markt of andere economische factoren hier aanleiding voor geven. Nano Dimension is er overigens niet vies van op meerdere borden tegelijk te schaken. Behalve dat het besturingssystemen en inkdoseersystemen voor andere printerfabrikanten bouwt (met de eigen Atlas software) werkt het ook aan Fabrica 2.0. Deze DLP-printer is ontwikkeld voor de productie van nauwkeurige en hoogwaardige kunststof componenten op micrometer niveau. Nano Dimension had eind verleden jaar $853,6 miljoen in kas.

In de Benelux kun je zowel voor Stratasys 3D printers als die van Nano Dimension terecht bij Seido Systems

Back to top button