Technology

Nanofabrica haalt investeringsfonds van Microsoft aan boord

3D printerfabrikant print met een resolutie van 1 micron voor optische industrie

De Israëlische startup Nanofabrica heeft $4 miljoen opgehaald bij durfinvesteerders. Het consortium onder leiding van het venturefund van Microsoft M12 investeert hiermee in een bedrijf dat aan een 3D printtechnologie voor precisietoepassingen heeft ontwikkeld: elektronica en optische onderdelen. De resolutie van de eerste 3D printer bedraagt 1 micron.


Nanofabrica is opgericht door Jon Donner en Eyal Shelef, respectievelijk CEO en CTO. Jon Donner is afkomstig uit de nano optische industrie; Eyal Shelef heeft 16 jaar lang bij de R&D afdeling van HP gewerkt en combineert kennis van materialen, algoritme ontwikkeling en procescontrole. De twee oprichters van Nanofabrica hebben een team om zich heen verzameld waarin onder meer experts zitten die bij 3D printerfabrikanten ervaring hebben opgedaan, waaronder Stratasys, Polyjet en XJet.

Zeer hoge nauwkeurigheid gecombineerd met repeatability

Met de Tera 250 3D printer van het Israëlische bedrijf kun je relatief grote onderdelen produceren, tot maximaal 50 bij 50 bij 100 mm met een resolutie van 1 micron. Om deze extreem hoge resolutie te halen, combineert Nanofabrica lithografieprocessen uit de halfgeleiderindustrie met geavanceerde optische elementen. Het grote bouwvolume kan benut worden om één grotere component te 3D printen of om een groot aantal heel kleine, maar zeer nauwkeurige componenten te printen. Het 3D printen gebeurt in laagdikten van 2 micron met een oppervlakteruwheid van 0,8 micron, aanzienlijk beter dan de meeste andere 3D printers. De snelheid waarmee de onderdelen worden geprint is 1 mm per uur (Z-richting). Voor de ontwikkelaars is de herhaalnauwkeurigheid een van de belangrijkste punten. Micro precisie wordt gecombineerd met de herhaalnauwkeurigheid van een industrieel proces.

Met dit gereedschap (geprint van ABS) worden optische vezels uitgelijnd (foto’s Nanofabrica)

Kunststoffen en keramische materialen

Op dit moment is de Tera 250 printer geschikt voor drie materialen: een ABS-achtig materiaal, een kunststof met eigenschappen vergelijkbaar met Polypropyleen en een keramisch composietmateriaal. Dit laatste materiaal is de meeste recente ontwikkeling. Momenteel 3D print men een composiet die voor 80% gevuld is met een keramisch materiaal; het doel is om naar een 100% keramisch materiaal te gaan met de 1 micron resolutie. ABS wordt toegepast voor het 3D printen van assemblagegereedschappen voor de productie van optische componenten, casings voor microelectronica en prototyping in de optische industrie. In een post op de LinkedInpagina van de startup geeft het voorbeelden van mogelijke toepassingen, zoals een tool voor het uitlijnen van optische vezels. In het gereedschap van 3 bij 3 bij 6 mm zitten gaten van 100 micron voor de doorvoer van de optische vezels. Nanofabrica heeft al klanten. Een andere toepassing is het 3D printen van micro spuitgietmatrijzen (zie video hieronder).

Naast Microsoft venturefund M12 heeft ook NextLeap Ventures geïnvesteerd. Dit fonds is opgericht door een aantal voormalige Intel-medewerkers.

Back to top button