Top story

3D printindustrie vol op groeipad naar 28% groei

Met name de highend systemen verkopen goed in Q1 2022

De aanhoudende supply chain problemen leggen de fabrikanten van highend 3D printers geen windeieren. In het eerste kwartaal van 2022 zijn de leveringen in de Industrial prijsklasse met 7% gestegen en die in de Designklasse met 19%. Dat concludeert Context op basis van de meest recente verkoopcijfers. Het marktonderzoekbureau denkt dat de sector op koers ligt om 28% te groeien, met name doordat er steeds meer volumeproductie zal gebeuren met 3D printen.


“Terwijl de wereld naar additive manufacturing kijkt in een poging om de voortdurende uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen, stegen de leveringen in de strategische prijsklassen ten opzichte van Q12021”, aldus Chris Connery, Head of Global Analysis bij CONTEXT. “Deze zijn samen goed voor 69% van de totale omzet in het kwartaal.” Vergeleken met twee jaar geleden, vlak voordat de pandemie uitbrak, zijn de groeicijfers nog indrukwekkender: +53% in de Industrial klasse en +36% in de daaronder liggende prijsklasse.

Toename verkoop van op volumeproductie gerichte AM-systemen

Binder jetting take off
Hoewel de verkopen van AM-systemen voor metaal op basis van binder jetting nog gering zijn (3% van het totaal aantal verkopen in de Industrial klasse) is de groei die de marktonderzoeker ziet, opvallend. In het eerste kwartaal zijn 113% meer van dergelijke systemen uitgeleverd. Het is, zegt Chris Connery, een van de snelst groeiende technologiën als het om 3D metaalprinten gaat. Op dit moment domineert Desktop Metal hier, maar er zit beweging in de markt. Niet alleen door de overname van Digital Metal door Markforged maar ook doordat HP en GE Additive op het punt staan hun binder jetting systemen te lanceren. HP zou op schema liggen om de Metal Jet metaalprinter dit jaar commercieel te lanceren.

Noord-Amerika groeit sneller dan Europa
Een tweede opvallende conclusie uit de stortvloed aan cijfers die Context bekend maakt, is dat de leveringen op jaarbasis in Noord-Amerika twee keer zo snel groeien als in Europa: 16% versus 8%. Die indruk bestaat al langer, maar wordt vaak tegengesproken door de leveranciers zelf. Context heeft ook naar de spelers in dit segment gekeken. Bij 3D metaalprinten zijn opvallend genoeg drie van de vier fabrikanten met de sterkste groei relatieve nieuwkomers: Eplus3D, Velo3D en Farsoon, naast Trumpf als representant van de oude garde. Bij de fabrikanten van polymeer 3D printers laten Prodways, BMF, 3D Systems, Farsoon en HP de sterkste groei zien.

Stratasys en 3D Systems leiden in de Design prijsklasse
In de Designklasse ($20.000 tot $100.000) zijn het de twee 3D printpioniers die de beste cijfers scoren: 3D Systems ziet de verkopen van de MuliJet 3D printers met 53% toenemen; Stratasys ziet een 44% groei van de Polyjet 3D printers. Stratasys ziet eveneens een sterke groei in de verkopen van het nieuwe Origin P3 systeem. Markforged, Nexa3D en Prodways scoren eveneens goed.

Wat doen Ultimaker en Makerbot?
Het marktsegment waarin Ultimaker en Makerbot opereren is vlak blijven liggen in de eerste drie maanden van het jaar: de groei bedroeg slechts 2% op jaarbasis. Dat komt mede doordat de twee marktleiders in dit segment, Ultimaker en Formlabs, het minder goed doen. Deze twee fabrikanten zijn goed voor 55% van de verkopen in dit segment (($2.500 tot $20.000). Haal je de leveringen van deze twee uit de cijfers, dan is het segment gegroeid met 16% op jaarbasis. Rais3D en Sprintray, twee andere fabrikanten in de top 5, hebben hun verkopen wel fors zien verbeteren. De marktaandelen zijn dus aan het verschuiven, ten nadele van de twee grootste spelers in deze prijsklasse. Chris Connery schrijft in zijn analyse dat de markt gespannen afwacht welke koers de twee fusiebedrijven (Ultimaker en Makerbot) gaan volgen.

Hints dat de nieuw gefuseerde entiteit een andere leider in deze prijsklasse, Formlabs, zal volgen door zijn portfolio uit te breiden, komen van Ultimaker’s lancering van een nieuwe op metaal gerichte oplossing.

Positieve groeiverwachtingen
Ondanks dat de de economie momenteel behoorlijk veel tegenwind ervaart, blijft Chris Connery heel positief over de groeiverwachtingen van de 3D printermarkt. Luchtvaart en de dentale industrie blijven de kartrekkers van de Industrial prijsklasse, met groeiverwachtingen van 24% qua aantal gekochte systemen en 29% groei qua omzet. De prognoses op langere termijn worden gevoed door de niet aflatende toename van 3D printsystemen voor volumeproductie. Dat schept kansen om sommige supply chain problemen te verlichten met additive manufacturing. “De omzet van industriële 3D-printsystemen ligt op koers voor een vijfjarige CAGR van niet minder dan 28%, vooral aangedreven door technologieën die gericht zijn op seriële volumeproductie”, voegt Chris Connery toe.

Back to top button