Top story

MyBone: 3D geprint bot toegelaten voor Europese patiënten

Cerhum lanceert MyBone na Europese toelating als alternatief voor bottransplantaten

Europese chirurgen kunnen voor hun patiënten botimplantaten van calciumfosfaat laten 3D printen. Het Belgische Cerhum biedt dit via MyBone aan. MyBone is wereldwijd het eerste commercieel beschikbare 3D geprint bot dat voldoet aan de Europese MDR 2017/745 regeling en ISO gecertificeerd is.


Cerhum (samenvoeging van Ceramics for Humans) is een spin of van het Belgische technologie instituut Sirris en de universiteit van Luik. De startup wil de zogenaamde autografts oftewel bottransplantaten, bot dat elders uit het lichaam van de patiënt wordt weggenomen, vervangen door 3D geprinte implantaten, gemaakt van het materiaal dat ook het belangrijkste bestanddeel is van natuurlijk bot.

7 keer snellere ingroei bloedvaten

Het MyBone bot wordt 3D geprinte bot met hydroxyapatiet, een calciumfosfaat dat het belangrijkste minerale bestanddeel is van natuurlijk bot. De unieke poreuze structuur waarmee MyBone print, zorgt voor een 7 keer snellere ingroei van bloedvaten in het nieuwe bot vergeleken met de huidige beschikbare materialen voor botimplantaten. “Dit proces, vascularisatie genoemd, is essentieel voor een succesvolle ingroei van het bot”, zegt Grégoty Nolens, oprichter en CEO van Cerhum.

Uitbreiding doelgroep

MyBone is in eerste instantie beschikbaar gesteld aan een groep kaak- en orthopedische chirurgen als een patiëntspecifiek implantaat. Zo werd 2 jaar geleden, als onderdeel van een gecontroleerde vrijgavefase, een complexe casus gedaan waarbij een patiënt zo’n 3D geprint botimplantaat kreeg. De patiënt maakt het uitstekend en het implantaat ziet er op een recente CT-scan precies zo uit als natuurlijk bot. Christophe Ronsmans, afdelingshoofd Plastische Chirurgie, CHR Luik, zegt dat het gezien de complexiteit onmogelijk zou zijn geweest om met de huidige methoden zowel vanuit esthetisch oogpunt als functioneel het resultaat te bereiken dat met MyBone is bereikt. Vanwege de positieve feedback van maxillofaciale chirurgen tot nu toe, breidt Cerhum haar portfolio uit naar de dentale en oncologische markt.

MyBone is toegelaten onder de Medical Device Regulation 2017/745 (MDR), geregistreerd bij de Belgische bevoegde autoriteit (FAGG, registratienummer BE/CA01/1-72228) en ISO 13485-gecertificeerd.

Back to top button