Technology

Dragonfly 3D elektronicaprinter bij Philips in Drachten

3D PCB printer maakt deel uit van 3D Print Kompas shared facility

Philips in Drachten heeft sinds kort de beschikking over een Dragonfly 3D printer van Nano Dimension voor het 3D printen van complexe elektronische printplaten. De machine maakt deel uit van de virtuele shared facility van 3D Print Kompas, onderdeel van het Innovatiecluster High Tech Systems Drachten.


Het Israëlische Nano Dimension ontwikkelt en bouwt al jaren PCB-printers, 3D printers waarmee op een niet geleidend materiaal met speciale inkt geleidende structuren worden geprint.

Prototypes electronicacomponenten binnen een dag klaar

Dragonfly IV

Binnen een dag werkend prototype

De Dragonfly LMD IV is de nieuwste generatie. Deze nieuwe machine print de geleidende banen met een hogere nauwkeurigheid. De geleidbaarheid is eveneens verbeterd ten opzichte van de vorige generaties waardoor de yield van het AM-systeem verder geoptimaliseerd wordt. Naast 2D PCB’s kan men met de nieuwe machine ook 3D modellen printen met geïntegreerde elektronica. De ontwikkeling van elektronicacomponenten wordt met de Dragonfly enorm versneld doordat engineers binnen een dag over een werkend prototype beschikken. De Israëlische fabrikant heeft samen met de Dragonfly IV de nieuwe Flight software gelanceerd waarmee ontwerpen en 3D printen in één softwareomgeving gebeurt.

Shared facility 3D Print Kompas

De PCB-printer van Nano Dimension staat in Drachten bij Philips, maar staat ter beschikking voor meerdere bedrijven in Noord-Nederland. De Dragonfly maakt namelijk deel uit van de virtuele shared facility van 3D Print Kompas. Hierin werken noordelijke bedrijven en kennisinstelingen samen op het gebied van 3D printen en 3D elektronica. Het doel is het kennisniveau op deze gebieden naar een hoger niveau te tillen. Een van de eerste gebruikers zijn de leden van de kenniskring 3D-gevormde elektronica. Tot het consortium behoren onder andere NTS Norma, Philips, Demcon, Landes, Stork en Binder 3D.

De Dragonfly PCB printer is geleverd door Seido Systems, in de Benelux de dealer voor Nano Dimension.

Back to top button