3D printmarkt

Overname saga Stratasys sleept zich voort: biedingen opnieuw verhoogd

Stratasys management houdt vast aan samengaan met Desktop Metal

Donerail Group, dat een belang van 2,3% in Stratasys heeft, roept het bedrijf op te gaan onderhandelen met 3D Systems over het bod dat nu op tafel ligt. Ondertussen heeft Nano Dimension deze week het bod verhoogd. Het management van Stratasys houdt echter vast aan het fuseren met Desktop Metal.


De overname saga van Stratasys sleept zich voort. Dat is niet goed voor een concern, omdat daarmee de aandacht voor de lopende business ongetwijfeld verzwakt en wellicht liever afwacht totdat er duidelijkheid is.

Peugeot heeft de 3DFashion technologie van Stratasys, waarmee je direct op textiel print, ingezet voor de conceptauto Inception. Dit interieur zet de toon voor de toekomstige elektrische modellen van de Franse autobouwer.


Opgeblazen beeld vol uitdagingen

De Donerail Group, die 2,3% van de aandelen Stratasys bezit, wil dat het bedrijf het voorgestelde bod van 3D Systems (DDD) onmiddellijk als redelijkerwijs beschouwt en als uiteindelijk een superieur voorstel, aldus een brief die de activistische investeerder donderdag schreef aan het bestuur van Stratasys.  “In plaats van een opgeblazen beeld te hebben van een uitvoeringsverhaal vol uitdagingen,” schrijft Donerail Group Managing Partner William Wyatt in de brief. “Het juiste antwoord is volgens ons duidelijk.” Samengaan met Desktop Metal is te risicovol, aldus deze aandeelhouder.

Nieuw bod 3D Systems

Dat zou onder andere blijken uit de koersdaling met 10% na het bekendmaken van de plannen om samen te gaan met Desktop Metal. Het bod van 3D Systems ligt 27% boven de koers van vorige week maandag. “”We geloven niet dat het bestuur dit nog langer kan verwerpen: een transactie met 3D Systems is beduidend aantrekkelijker dan de huidige alternatieven.” De deal zou elk gewoon aandeel Stratasys omzetten in $7,50 in contanten en 1,3223 nieuw uit te geven gewone aandelen 3D Systems. Omgerekend komt dit neer op $20,35 per aandeel.

Nano Dimension ook akkoord met een gedeeltelijke overname

Nano Dimension blijft geloven in de overname van Stratasys.

Nano Dimension verhoogt bod opnieuw

Een van de alternatieven is het nieuwe bod van Nano Dimension. De Israëliërs, die afgelopen week een record omzet van bijna $15 miljoen bekend maakten, zijn bereid $ 20,05 in contanten te betalen voor elk aandeel Stratasys. In mei bood het $ 18,00 per aandeel. Het nieuwe bod loopt tot 24 juli, maar Nano Dimension heeft al aangegeven ook akkoord te gaan als niet alle aandeelhouders hun stukken aanmelden. Het hoopt tussen de 31,9 en 36,9 procent van de aandelen uit de markt te kunnen nemen. Samen met het belang in Stratasys dat het al heeft opgebouwd, zou dat maximaal uitkomen op 51 procent. Stratasys heeft hier op gereageerd door het bod te verwerpen. Het zou niet in het belang zijn van de aandeelhouders en het bedrijf onderwaarderen. Afgelopen vrijdag daalde de koers na een aanvankelijke opleving met 1 procent tot $ 17,76. Blijkbaar heeft de markt geen vertrouwen in het nieuwe bod.

Snellere groei na fusie met Desktop Metal

Ondertussen houdt het management van Stratasys vast aan het fuseren met Desktop Metal. De combinatie zou tot 2027 elk jaar groeien met 19 procent.  Stratasys als zelfstandig bedrijf zonder Desktop Metal groeit in dezelfde periode met 14 procent per jaar, aldus het bestuur. Daarnaast denkt men $ 100 miljoen kosten te besparen tegen 2025.

Back to top button