3D printmarktTechnology

Vliegende verkoopstart Admaflex technisch keramiek 3D printer

De Nederlandse 3D printerfabrikant Admatec heeft een succesvol jaar achter de rug. Van de 3D printer voor technisch keramiek Admaflex 130 zijn liefst 20 machines verkocht, waarvan enkele aan een Amerikaans bedrijf actief in de luchtvaartsector. En er zijn de nodige testaanvragen geweest voor de 3D metaalprinter. CEO Michiel de Bruijcker ziet voor beide systemen nog volop ontwikkelpotentieel.

 

De 3D printerfabrikant is in 2017 met de Admaflex 130 pas echt de markt in gegaan. Direct zijn er 20 machines verkocht. Geen enkele in Nederland, wel twee in België, twee in China en een aantal in de VS, onder andere aan de luchtvaartindustrie. Deze verkoopaantallen hebben Michiel de Bruijcker overrompeld. “We zitten in de keramische markt. Dat blijft toch een nichemarkt.” Dat de Nederlandse printerbouwer zo’n vliegende start heeft kunnen maken, komt mede doordat het bedrijf drie jaar geleden in handen is gekomen van een Amerikaanse eigenaar: Precision Surfacing Solutions. Dit is een fabrikant van onder andere slijp- en lapping machines. Merken zoals Aba, Elb en Lapmaster behoren tot de groep. “Door de groepssupport beschikken we over een krachtig distributienetwerk in de VS en in Azië”, legt De Bruijcker uit.

 

Enkele keramische gietkernen 3D geprint met de Admaflex 130.

 

Ook metaalprinten met Admatec technologie

Op basis van dezelfde technologie is inmiddels ook een 3D metaalprinter ontwikkeld.  Voor deze 3D metaalprinter, de Admetalflex 130, bestaat veel interesse; verkocht is de machine nog niet. Dat verbaast Michiel de Bruijcker niet. Metaalprinten vergt een langere en steilere leercurve. Hij ziet echter parallellen met de ontwikkeling van de keramische markt twee jaar geleden. Er zijn veel aanvragen voor teststukken van de metaalprinter.  Omdat Admatec poeders uit het MIM en CIM proces gebruikt, liggen de kosten lager dan bij andere processen.

 

Een bracket voor een luchtvaarttoepassing (foto: Admatec)

 

Groter bouwvolume in ontwikkeling

Het grote nadeel is tot nog toe de beperkte afmetingen van de werkstukken die men kan printen. In de standaard resolutie is dat 96 bij 112 mm, in een lagere resolutie is dat 190 bij 100 mm. De engineers in Moergestel werken echter aan een alternatieve lichtbron. Met de 4K projector van Texas Instruments kun je in principe met hoge resolutie naar een bouwformaat van 100 bij 200 mm gaan. De Amerikanen hebben deze unit echter nog niet vrijgegeven voor 3D print toepassingen. Bovendien wil Admatec eigenlijk af van de DLP units. Daarom ontwikkelt men een alternatieve lichtbron. “We willen niet meer afhankelijk zijn van de DLP chip.” Voor deze ontwikkeling is de nabijheid van de Brainportregio een uitkomst voor de printerfabrikant. Hier zit veel ervaring met optische systemen. Een voormalig optisch expert van Philips is aangetrokken om dit project te leiden.

Lees het volledige artikel over Admatec en de plannen die het bedrijf heeft in de juli editie van 3D Print magazine

 

 

Back to top button