Technology

K3D koopt Meltio AM-systemen en wordt Europese service provider

Aankoop twee systemen van Spaanse fabrikant

K3D wordt het eerste Europese 3D printservicebureau voor het Spaanse Meltio. De Benelux vertegenwoordiging 3D Printer Solutions levert zowel de Meltio M450 metaalprinter als de Meltio Engine Robot Integration aan de AM-dochter van Kaak Group. Daarmee kan het ook grote onderdelen gaan printen in metaal. Tijdens RapidPro presenteert K3D de technologie.


“Meltio’s wire laser metal deposition process opent voor metaal additive manufacturing  nieuwe perspectieven”, zegt Luuk Wissink, CEO van K3D. “Het vergemakkelijkt ook de acceptatie van metaalprinten in de Nederlandse markt.” Vooral het gebruik van lasdraad als materiaal verlaagt de instapdrempel.

Meltio M450
De Meltio M450 s de standalone 3D metaalprinter.

Belangrijke uitbreiding voor K3D

Met de Meltio M450 haalt het Nederlandse servicebureau twee technieken in huis om op een klein oppervlak hoogwaardige metalen onderdelen te printen met een hoge dichtheid. Met de Meltio Engine Robot Integration, die op een 6-assige robot wordt geplaatst, kan het én complexere én grotere onderdelen additief produceren. Na zes jaar voor verschillende klanten AM-applicaties te hebben ontwikkeld, zet K3D hiermee een stap richting een andere technologie. De DED-technologie van de Spaanse fabrikant is de tweede metaalprinttechnologie die K3D nu kan aanbieden. Tot nog toe heeft K3D meer dan 150.000 onderdelen geprint en meer dan 350 business cases ontwikkeld voor 3D metaalprinten.

Versnelling

Het Nederlandse en Spaanse bedrijven kondigen verder aan dat ze gaan samenwerken. Met de beide metaalprinters gaat K3D voor Meltio onderdelen 3D printen voor uiteenlopende sectoren. K3D wordt het officiële servicebureau voor de Spaanse fabrikant. Verder gaat het Nederlandse bedrijf de Spanjaarden ondersteunen bij de applicatieontwikkeling in Europa, waardoor de technologie een grotere voet aan de grond moet krijgen. Ook gaat K3D samen met het Spaanse bedrijf de trainingen voor de Meltio 3D printers ontwikkelen evenals de curricula voor capaciteitsopbouw. Ralf Verhoeven, directeur van 3D Printer Solutions, verwacht dat het partnerschap met K3D de acceptatie van de Meltio technologie in de Benelux zal versnellen.

Lasdraad als basismateriaal voor 3D printen

Meltio gebruikt voor het 3D metaalprinten lasdraad als basismateriaal. Dit is schoon, veilig en goedkoop. Met de Engine Robot Integration kan de AM-kop op een robotarm worden geplaatst. Daarmee creëert men een systeem voor het metaalprinten van grotere componenten, quasi het bereik van de robot.

Jaap Bulsink, CTO van K3D, geeft 22 juni op RapidPro een presentatie over de nieuwe stap. Grootformaat 3D metaalprinten met een robot is volgens hem de toekomst als het om de productie van grote componenten gaat. De drie bedrijven presenteren zich tijdens het evenement. RapidPro is onderdeel van 3D Production Days en vindt 22 en 23 juni plaats in Eindhoven.

Back to top button