Technology

PrintRide3D in Materialise Control Platform voor robuust AM proces

Aftermarket oplossing én OEM-systeem voor 3D metaalprinters

Een nieuw platform, gebouwd op het Materialise Control Platform en PrintRide3D, biedt de bedrijven die metaalprinten willen opschalen een tool om realtime in te grijpen in het proces. Het samenvoegen van de PrintRide3D sensortechnologie van Sigma Labs en de software van Materialise zorgt ervoor dat eindgebruikers meer controle krijgen over het AM-proces.


Het ontbreken van voldoende robuustheid staat 3D metaalprinten in de weg om op te schalen als productietechnologie in uiteenlopende sectoren, zo constateren het Vlaamse en Amerikaanse bedrijf. Een bredere toepassing van additive manufacturing wordt verhinderd doordat de herhaalbaarheid onvoldoende is. Dat noodzaakt gebruikers om kostbare inspectie en kwaliteitsborging na het 3D printen te integreren in het proces.

Minder afkeur is hogere productiviteit

Het Materialise Control Platform is een embedded hardware oplossing voor meer controle over het AM proces. Hierin is nu de PrintRide3D sensortechnologie van Sigma Labs geïntegreerd. Hierdoor krijg je real-time controle over de opbouw van de metalen én de mogelijkheid om in te grijpen in het AM-proces en te corrigeren. Kwaliteitsproblemen worden tijdens het proces gedetecteerd, waarna kan worden ingegrepen. Hiervoor wordt de monitoring van het smeltbad via sensoren en de analyse-software van PrintRide3D gebruikt. Dit verbetert de productiviteit doordat het percentage afkeur afneemt. “Het platform elimineert een van de meest voorkomende belemmeringen voor fabrikanten die geïnteresseerd zijn in het gebruik van metaal additive manufacturing voor serieproductie,” zegt Materialise CTO Bart van der Schueren. Het platform is zo gebouwd dat de gebruikers het kunnen finetunen met hun eigen proces. Zo kunnen ze hun expertise maximaal benutten.

Belangrijke doorbraak

Mark Ruport, President en CEO van Sigma Labs: “Wij geloven dat de combinatie van het Materialise Control Platform met Sigma’s real-time melt pool monitoring en analytics software een belangrijke doorbraak heeft gecreëerd in de additive manufacturing industrie.” De beide ondernemingen zetten hun samenwerking door om de kwaliteit en consistentie van 3D-metaalprinten te blijven verbeteren. Gezamenlijk willen Materialise en Sigma Labs fabrikanten die hun metaalprintactiviteiten willen uitbreiden richting productie ondersteunen bij het finetunen van hun processen, op basis van het nieuwe platform.

Materialise en Sigma Labs hebben het platform zo ontwikkeld dat het achteraf kan worden geïnstalleerd op bestaande 3D metaalprinters. Ook is het mogelijk dit direct op nieuwe systemen te installeren.

Back to top button